KGFB: hosszú távon emelkedő díjakra lehet számítani

Januártól a biztosítók év közben is módosíthatnak a tarifákon - egyebek mellett ezt is tartalmazza a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás új szabályzata.

A jelenlegi rendszerben a biztosítóknak október 30-ig kell értesíteniük az ügyfeleket a következő naptári évre vonatkozó biztosítási díjakról, tehát minden társaság egyszerre hirdet tarifát, és ezzel elindul az év végi kötelezőkampány.

A parlament hétfői döntése alapján azonban jövőre a biztosítók év közben akár többször is módosíthatnak a tarifákon, ha a változtatás előtt legalább hatvan nappal kihirdetik az új díjakat.

"Azt várjuk, hogy rövidtávon egy jelentős díjcsökkenés következhet be a piacon, mivel a biztosítók "felelőtlenebbül" díjazhatnak, hiszen év közben változtathatják a díjaikat. De hosszútávon egy biztosítási díjemelkedésre számítunk" - mondta Tóth Sándor, a Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület ügyvezetője az M1 Híradónak.

Azonban a biztosítók a már korábban megkötött szerződéseken egy éven keresztül nem változtathatnak, ezek díjait nem emelhetik, igaz, nem is csökkenthetik.

A pénzügyi felügyelet azt ígéri, hogy a biztosítók év közbeni áremeléseit is vizsgálni fogja. Binder István, a PSZÁF szóvivője közölte: abban az esetben, ha bármelyik pénzügyi tárgyú törvényt megsérti a biztosító, akkor a felügyelet vizsgálatot indít, és adott esetben szankciót szab ki.

A biztosítási évforduló előtt az autósok a jövőben sem válthatnak biztosítót, akkor sem, ha az árat emel.

Forrás: http://www.biztositasiszemle.hu/

 

Frissítés dátuma: 2012.09.27.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat