Kiválasztották az ingyenes utazási program idei résztvevőit

Az Európai Bizottság illetékes kuratóriuma mintegy 100 ezer jelentkező közül kiválasztotta azt a 15 ezer 18 éves fiatalt, akik elsőként kaphatnak menetjegyet az unió ingyenes InterRail programján keresztül.

Információk szerint az uniós bizottság megkezdte a szerencsés fiatalok kiértesítését, akiknek július 9. és szeptember 30. között kell megkezdeniükEurópát átszelő, legfeljebb harminc napos utazásaikat.   

Az unió ingyenes InterRail programjának pályázata május végén jelent meg, feltétele volt, hogy a jelentkező uniós állampolgár legyen és 2018-ban 18 éves. Pályázni legalább egy, de legfeljebb négy helyszínre lehetett, a pályázatokban szerepeltetni kellett az úti célokat, amelyek közül azok élveztek elsőbbséget, amelyek az uniós bizottság kulturális örökség évének kitüntetett városait vagy régióit jelölték meg.   

A fiatalok egyedül vagy többedmagukkal is utazhatnak, alaphelyzetben vasúton, különleges esetekben azonban alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, kivételes esetekben pedig a repülés is lehetséges.     Az utazások támogatására idén 12 millió eurós keret áll rendelkezésre, de a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban már 700 millió eurót terveznek erre fordítani.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában arról tájékoztatott, hogy a magyar fiatalok számára biztosított mintegy háromszáz helyre jóval többen jelentkeztek. Hozzátette: azok a tizennyolc évesek, akik most lecsúsztak a lehetőségről, a néhány hónapon belül újra induló pályázati folyamatban máris jelentkezhetnek az őszi fordulóra, amely során újabb ingyenes bérleteket osztanak szét.

Forrás: MTI

Frissítés dátuma: 2018.06.29.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat