Mit tegyen, ha rosszul tankolt?

Gyakran hallani olyan eseteket, amikor valaki nem megfelelő üzemanyagot tankolt autójába, ez pedig több-százezres, akár milliós károkat is okozhat.

Mi a gyakori tévedés oka?

Bár a helytelen tankolás leggyakoribb oka kétségkívül a figyelmetlenség, emellett azonban számos egyéb tényező is nehezítheti a helyzetet.

  • A benzin és a dízel üzemanyag helyileg gyakran nincs elkülönítve egymástól, hanem úgy nevezett multiadagoló oszlopokat alkalmaznak.
  • A töltőpisztolyok méretük miatt a dízeles és a benzines autók töltőnyílásába is beférnek.
  • Sokszor a termék megnevezése pl.: V Power vagy Evo nagyobb méretben látható, mint az, hogy benzinről vagy dízelről van-e szó.
  • Sokszor a tanksapkákon apró a figyelmeztető felirat, vagy egyáltalán nem szerepel.

A legfontosabb tehát, amit megtehet a helyes tankolás érdekében, a figyelmesség.

Mit tegyen, ha már megtörtént a baj?

Sajnos bármikor előfordulhat, hogy a nagy sietségben rossz üzemanyagot tankol a kocsijába, ilyenkor pedig gyorsan kell reagálnia.

Jó esetben a tankolást követően azonnal – még mielőtt beindítaná az autót – észreveszi a hibát, ilyenkor ugyanis még könnyebben orvosolható a helyzet.

Ebben az esetben a legfontosabb, hogy semmi esetre se indítsa be a kocsit, még egy pillanatra sem. Ezután az autót tolják el egy félre eső helyre, ahol nem lesz útban a benzinkúton, majd hívjon segítséget az elszállításhoz.

Mindenképp közölje a szerelővel, hogy mi történt, mivel azonban a motort nem indította be, így valószínűleg elég lesz az üzemanyag eltávolítása. Előfordulhat azonban, hogy egy lelkiismeretes szerelő ragaszkodik a teljes üzemanyagrendszer kitisztításához.

Ennél komolyabb problémára számíthat, ha már csak menetközben eszmél rá, hogy rosszul tankolt. Ebben az esetben azonnal húzódjon félre és állítsa le a motort. Ezt követően egy perce se indítsa újra.

Ezt követően az első esetben alkalmazott lépéseket kövesse, a szerelővel mindenképp közölje, hogy mekkora utat tett meg a tankolást követően. Mivel a motort beindította, így sajnos az üzemanyag nagy valószínűséggel a motorblokkba is bejutott, ami már jelentősebb költségekkel járhat.

Egy régebbi, néhány százezres autó esetében érdemes előbb megkérdezni a szerelőt, hogy mennyibe fáj a javítás, könnyedén előfordulhat ugyanis, hogy nem éri meg az árát.

Nem csak a mi hibánk lehet

Sajnálatos módon bármennyire is figyelmesek vagyunk a baj ennek ellenére is megtörténhet. Nem egyszer hallottunk már ugyanis olyan történetet, amikor a segítőkész benzinkúti alkalmazott maga tankolt rossz üzemanyagot a vásárló kocsijába.

Tavaly pedig egy olyan eset is előfordult, amikor maga a benzinkút követett el egy olyan hibát, hogy felcserélte az üzemanyagadagolókat.

Ezekben az esetekben a költségeket természetesen megfizeti a benzinkút, ennek ellenére azonban rengeteg időbe és stresszbe kerül egy ilyen probléma elhárítása.

Az előbbi esetek azért mégsem mindennaposak, így a megfelelő tankolás első sorban továbbra is a mi figyelmességünkön múlik.

Frissítés dátuma: 2020.07.29.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat