Többé már nem kell félni a nyaralás utáni telefonszámlától

A 2017. június 15-én érvénybe lépett, a roamingdíjak részleges eltörléséről szóló törvény bevezetése előtt az EU már többször is tett intézkedést az Unión belüli telefonálási, illetve üzenetküldési díjak csökkentése érdekében.

A barangolási (ismertebb nevén roaming) díjjal már minden külföldre utazó találkozhatott, legalább a magyar határ átlépése után kapott SMS formájában. Lényegét az adja, hogy a nem az előfizetés országából származó hívásokért és üzenetekért a szolgáltató felárat számol fel.

Azonban a körülbelül egy éve hatályba lépett törvény alapján már mégsem kell aggódni a plusz telefonköltségekért az EU-ban történő utazás során.

A „roaming like at home” elve alapján a belföldi, előfizetésnek megfelelő összeget kell fizetni minden indított és fogadott hívás, SMS után. Csupán a korlátlan adatforgalom felhasználása esetén kell esetleges többletdíjjal számolni.

Tehát ne aggódjunk, ha véletlenül egy-egy külföldi nyaralásról indított hívás több ideig tart, mint ameddig terveztük: a tagállamok közötti roamingdíj eltörlésének köszönhetően ma már magyarországi tarifa szerint használhatjuk mobilunkat.

Jelenleg még a magyar telefonelőfizetők több mint negyede nem ismeri a tavaly bevezetett rendeletet, azonban felmérések szerint számuk növekszik, hiszen a külföldre utazók 99 százaléka hallott már a díjszabás megváltozásáról. 

Pontosan mennyit fizetek az én szolgáltatómnak?

A változó szabályok miatt mégsem árt még nyaralás előtt egy pillantást vetni telefonszolgáltatónk célországban érvényes tarifáira. A három nagy szolgáltató roaming tájékoztatóját az alábbi linkeken találhatjuk:

Frissítés dátuma: 2018.06.27.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat