Utazási irodák a koronavírus-járvány idején

A koronavírus-járvány minden szektorra rányomta a bélyegét, kétségtelen azonban, hogy gazdaságilag a turizmus és a vendéglátás került a legnehezebb helyzetbe. De mi a helyzet az utazási irodákkal?

Mi lett velük a járvány idején?

A vírustól való félelem, annak gazdasági hatásai és a különféle korlátozások együttesen vezettek ahhoz, hogy az emberek tömegesen mondták le már befizetett utazásaikat.

Az ügyfelek joggal követelik vissza a lemondani kényszerült utak árát, ez azonban borzasztó nehéz helyzetbe hozza az utazási irodákat. A befizetett pénz nagy része ugyanis már nincs a birtokukban, hiszen tovább utalták a légitársaságok és szállodák számára.

Ezeket a szolgáltatókat azonban épp úgy sújtja a válság, mint az utazásszervező irodákat, így a pénz tőlük is nehezen vagy egyáltalán nem kerül vissza.

Az utazási irodák, így ebben a jóformán bevétel nélküli időszakban olyan összegeket kénytelenek visszafizetni, melyek már nincsenek a birtokukban.

Kapnak valamilyen segítséget?

Bár a turizmus és a vendéglátás a koronavírus-járvány legnagyobb vesztesei, emellett számos más iparág is megsínyli ezt az időszakot. Így a Kormány ezen ágazatok számára járulékmentességet biztosít.

Ennek részletszabályait a 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet és a 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet tartalmazza.

Az eredeti rendelet nagy hiányossága volt iparági szereplők szerint, hogy  teljes mértékben megfeledkezett arról, hogy az utazási irodák is rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. A problémára azonban hamar fény derült és március 26-án a Magyar Közlönyben kihirdették a rendeletek módosított változatát.

Ennek értelmében a kormány három további ágazatra is kiterjesztette a járulékmentességet:

  • Utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79),
  • fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 96.04) és
  • belvízi személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 50.30).

Forrás: Utazási irodák: mi lesz a már befizetett nyári utakkal?

Frissítés dátuma: 2022.08.16.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat