Zsebünkben a bank a világ körül

A bankkártyás fizetés ma már egyszerűbb, mint a pofon, mégis többen félnek a kártyás fizetéstől, mint a tűztől.

Sokaknak nem is a kártyás fizetés a gond, a contactless, azaz érintés nélküli vagy paypass-os fizetéstől félnek.

Amikor külföldre utazunk, az egyik sarkalatos pont a valutaváltás, és annak becslése, mennyit fogunk költeni. Ez a bankkártya külföldi használatával akár ki is küszöbölhető.

A bankkártya egy jó lehetőség arra, hogy elkerüljük a készpénzzel való utazás kellemetlenségeit és esetleges kárait.  

Persze a plasztik sem tökéletes, de nagyobb szabadságot és biztonságot ad, hiszen a pénzmozgásnak digitális nyoma van, amelyet egy bank rendszere monitoroz, míg a készpénz egy esetleges eltűnés vagy lopás esetén nem bevédhető.

Nézzük milyen óvintézkedéseket javasol a legnépszerűbb bankkártya kibocsátó, a Mastercard és a Maestro:

  • Érdemes feljegyezni egy biztonsági telefonszámot a banktól, amelyet fel tudunk hívni, ha a lehető leggyorsabban kell intézkedni és letiltani a kártyát.

  • A kártyalimit beállítása is fontos, hiszen nagyobb költségekkel is számolhatunk külföldön, mint például a szálláshely kifizetése. Ehhez egy sms-szolgáltatás is jól jöhet, amely minden tranzakcióról értesít minket üzenetben.

  • Fizessen a helyi pénznemben, akkor csak egyszeri átváltási díjat számol fel a bank, így kedvezőbb árat fizetünk.

  • Továbbra is fokozottan figyeljünk a PIN-kód használatakor, hogy ne lássa senki a számkódunkat.

  • Előre tájokozódjon az esetleges tranzakció díjakról és készpénzfelvételi költségekről, hogy ne okozzon utólagos meglepetést.

Ezek mellett szinte biztosan tudjuk kontrollálni, ha bármi probléma üti fel a fejét egy külföldi út alatt. Az ördög nem alszik, ezért érdemes utasbiztosítással is kiegészíteni az előkészületeket, hiszen elérhető már olyan utasbiztosítási termék is, amely fedezi a bankkártya elhagyásának költségeit is.


Frissítés dátuma: 2019.02.18.
Ossza meg, ha tetszett