Lakásbiztosítás kampány 2024 »

A bőség zavara - ha nem tudod merre menj, bárhova indulhatsz

Itt összegyűjtöttük egy népszerű lista alapján, hogy hova szeretünk leginkább utazni, ha az egész világon bárhová belőhetjük az úti célt. Lássuk:

1. Párizs

A világ legszebb, legromantikusabb és legszínesebb városaként is emlegetik. Úgy látszik a város neve is igen népszerű, hiszen a világon összesen 32 Párizs nevű hely van, például az USA-ban, Svédországban de még Panamában is. Ezt a várost is érdemes inkább robogón bejárni, mivel összesen több, mint 1800 műemlék és 173 múzeum van itt, és akkor az egyéb programokról még nem is beszéltünk. Azért vezetés közben figyeljünk az őrült francia sofőrökre, akik előtt 2012-ig egész Párizsban egy darab STOP tábla volt egy építkezésnél, de azóta már azt is eltávolították. 

2. London

London a második legközkedveltebb úti cél a világon, tele van látnivalóval. Ott van például a Westminster-palota, ahol a parlament két háza ülésezik. A hatalmas épületben a történelmi atmoszférán kívül nyolc bár, hat étterem, egy fodrászati szalon van, illetve egy lőtér. Nem árt azonban vigyázni, hova állunk, mert a palotában bizony illegális meghalni. Az erre kiszabott büntetést behajtani már bonyolultabb lenne. Egy másik hasonlóan érdekes törvény szerint jobb, ha Londonban vigyáznak a férfiak, mert ha akarata ellenére megcsókolnak egy nőt, akkor neki joga van leharapni a férfi orrát.

3. Róma

Elvileg minden út Rómába vezet, de egyáltalán nem mindegy, milyen irányból közelítjük meg. Róma egyszerre fenséges és lélekfacsaró. Keveredik benne a keleti és nyugati kultúra több évezredes hordaléka, de a modern pezsgés is jelen van. Ezeken túl pedig a politikai élet központja ez Olaszországban, de a katolikus egyház magja is. Érdemes tehát nyitott szemmel és szívvel látogatni Rómát, de akkor sem kell aggódni, ha kiürül a zsebünk. A Trevi-kútba a reményekkel teli turisták naponta legalább 3000 eurót bedobálnak, így egy mélyebb merítéssel a vacsorára is futja. Ez évente egymillió euró körüli összeget jelent, amelyet hátrányos helyzetűek étkeztetésére fordítanak. 

4. Bali

Bali egzotikus szépsége sokakat megnyert már, és ma is az egyik leglátogatottabb ázsiai úti cél. Bali valójában három szigetből áll, és kettő vulkán is található rajta. Agung és Batur csúcsai, Bali két tűzköpő sárkánya még néha odapörkölnek a környezetüknek. Agung 1963-ban tört ki legutóbb 1500 ember életét kioltva, de a mai napig törnek fel belőle gázok. Ez a hely tele van szellemekkel, de nem kell félni, a rossz szellemek kiszűrésére több gyakorlat is van. Például a kapukba épített aling aling nevezetű védő háló, amely kiszűri a gonosz szellemeket és nem engedi tovább őket. Temető mellett elhaladva érdemes végig dudálni, attól is elijednek az ártó szellemek. 

5. Kréta

Kréta nemcsak lenyűgöző földrajzi adottságaival csalogatja az érdeklődőket, hanem elképesztő történelmi múltjával is. Európában a legősibbnek mondható, hiszen a Knósszoszi Palota alatti ásatások során időszámításunk előtti 7. évezredbeli nyomokra bukkantak. A görög mitológiák szerint Zeusz is itt született, akit anyja Rhea ide rejtett el a gyermek apja, Kronosz elől, hiszen egy baljóslat miatt meg akarta enni a csecsemőt saját apja. Zeusz mellett Kréta szigete több híres mitológiai alakhoz köthető, így például Herkuleshez, Ikaroszhoz vagy Minótauruszhoz, az emberevő félszerzet, akit a Knósszoszi palota alatti labirintusban rejtegettek. 

6. Barcelona

Spanyolország katalán területének fővárosa híres cikornyás építészetéről és vibrálóan mozgalmas sétálóutcáiról. A közhiedelemmel ellentétben sem a flamencót, sem a bikaviadalt nem szeretik Barcelonában. Van saját ősi néptáncuk, a sardana, ami a bikaviadalt illeti, 2010-ben ezt betiltották Katalóniában. Érdemes megemlíteni, hogy eredetileg ide szánta az Eiffel-tornyot tervezője, Gustave Eiffel. Ezt azonban a város vezetősége nem fogadta el, szerintük túlságosan eltért Barcelona építészeti berendezkedésétől. 

7. Prága

Nem csak Csehország fővárosa, hanem Európa földrajzi középpontja is. A város méltán híres kiforrott sörkultúrájáról, de egyedi bárokból sincs híján, így például a steampunk kocsmákból, mint az egyik legközkedveltebb, a Cross Club. Nem is csoda, hiszen egy prágai lakos évente átlag 155 liter sört iszik meg. A kortárs és posztmodern művészetek kedvelőinek kifejezetten ajánlott város, különlegessége többek között egy John Lennonnak dedikált graffiti fal, amelyet 1980 óta alakítanak a csodálók. 

8. Marrákes

A várost Abu Bakr ibn Umar alapította 1062-ben. Az ország, Marokkó erről a városról kapta nevét. Földrajzilag észak-Afrikában az Atlasz-hegység lábánál helyezkedik el, azonban érdekessége, hogy a Szaharához és az Atlanti-óceánhoz is közel fekszik. Nemzeti italuk az édes menta tea, ételük pedig a kuszkusz, ami egy tradícionális berber étel is egyben. A francia kapcsolat tagadhatatlan, az arab után a francia nyelv a legelterjedtebb, talán ezért is vásárolt a Jardin Majorelle-ben rezidenciát Yves Saint Laurent és társa, amely világító kék falaival a mai napig egy kedvelt turista célpont. 

9. Isztambul

Isztambul egy igazi különlegesség Európa és Ázsia határán. A Boszporusz és a Márvány-tenger szorosánál található, Európa legnépesebb városa, viszont már közel száz éve nem ez Törökország fővárosa, hanem Ankara. Fekvése miatt változatos fennhatóság alá tartozott az idő folyamán, ami persze kultúrájában is tükröződik. Ezáltal épületeire és műalkotásaira legnagyobb hatással a római, bizánci és oszmán korok voltak. Az egykor Konstantinápoly néven futó város hét dombra épült Róma mintájára. 

10. New York City

A várost, amely sosem alszik Új-Amszterdam néven holland telepesek alapították 1624-ben, majd angol fennhatóság alatt kapta a New York nevet. Érdemes ellátogatni, idén NYC megnyitja első földalatti parkját. Azért vigyázzunk a New York-i lakosokkal, egy felmérés szerint évente tízszer több embert harapnak meg a helyiek, mint a cápák összesen. New York a multikulti helye, Varsó után itt él a legtöbb lengyel egy városban. De hasonló a helyzet a kínaiakkal Ázsián kívül és a zsidókkal Izraelen kívül, a város nyelvi megoszlása is itt a legszínesebb az egész világon. 

Frissítés dátuma: 2018.10.01.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat