A könnyűszerkezetes ház más - a biztosítók szerint is

Van, ahol azonos a megítélése a könnyűszerkezetes házaknak, mint a hagyományos házaknak, van, ahol szóba sem állnak a tulajdonossal... mire lehet számítani?

A könnyűszerkezetes házak előnyei

Feltétlen előnyük, hogy sokkal gyorsabban felépülnek, mint hagyományos társaik, és - mivel nem kell annyi munkaórát befektetni az építkezésbe -  még olcsóbbak is. Az utóbbi évek építkezési lázában nem csoda, hogy mindkét előny sokat nyom a latban. Ezért is meglepő, hogy a várt széleskörű elterjedésével szemben továbbra is csak csekély, 1-2%-os arányú a készházak aránya hazánkban.

Igaz, a családi házakon belül jelentősen nőtt az arányuk: már megközelíti a 20%-ot.

Az esetleges hátrányok

Azon felül, hogy a falakra nem feltétlenül rögzíthetünk nagy teherbírású könyvespolcot, jó tudni, hogy a biztosítóknál hátrányt szenvedhetnek a könnyűszerkezetes házak. Szerencsére vannak biztosítók, amik nem különböztetik meg őket a hagyományos házaktól, és azonos feltételek mellett biztosítják őket.

A többség vállalja

A Magyarországon lakásbiztosítással foglalkozó társaságok közül 10 biztosító hajlandó szerződést kötni könnyűszerkezetes házra - ami készülhet fából, fémből és gyári panelből egyaránt. Csak egy biztosító van, ami mobilházakra nem hajlandó szerződést kötni.

Van, aki nem tesz különbséget

Négy biztosító semmilyen szempontból nem különbözteti meg a hagyományos és a könnyűszerkezetes ingatlanokat.

... és van, aki igen

Van, ahol magasabb a biztosítási díj, mint a hagyományos házak esetében, de akad olyan szolgáltató is, ahol a betöréses lopás vagy a vízkár tartozik más elbírálás alá.

Van, ahol a falazat anyagától függ a biztosítási összeg, máshol az épület kora lehet befolyásoló tényező.

És ami meglepő lehet: van olyan biztosító, ahol káresemény esetén ellenőrizhetik az épület szakszerű kivitelezését - már ezért sem mindegy, mennyire megbízható a kivitelező...

Kedvező biztosítást szeretne kötni a házára pár perc alatt? Használja lakásbiztosítás kalkulátorunkat!

Forrás: MTI

Frissítés dátuma: 2022.04.20.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat