Lakásbiztosítás kampány 2024 »

A lakás nem megy nyaralni, így jobb, ha biztonságban tudja

Lakásbiztosítás és 5 további óvintézkedés nyaralásra

Mi van, ha pont akkor van csőtörés nálunk, mikor odavagyunk külföldön nyaralni? Ömlik a víz és nincs aki ajtót nyisson. Vagy éppenhogy minket árasztanak el felülről, hogy penészerdő fogadjon, ahogy hazaérünk. Vagy betörnek hozzánk, vagy...

Sokat készülünk a nyaralásra, és miután megkötöttük utasbiztosításunkat, nem árt az itthon maradt értékeinkre is gondolni. Ha nincs még lakásbiztosításunk, akkor most jött el az idő, hogy kössünk; ha már van, ellenőrizzük, meddig érvényes és milyen feltételek mellett és kritériumokkal operál. Érdemes évente felülvizsgálni a meglévő lakásbiztosítást, hogy elkerüljük az alulbiztosítottságot.

Nyáron alapvető rizikófaktor a betöréses lopás. Ideális a betörőknek, amikor akár hetekre magára hagyjuk a házunkat. Jó tudni, hogy a lakásbiztosítás betöréses lopás esetén kizárólag akkor fizet kártérítést, ha megvannak a kötelező biztonsági berendezések (biztonsági ajtó, ablakrácsok, stb.).

Érdemes felkészülni a nyári vihar okozta károkra is, amely szintúgy beletartozik a lakásbiztosításba. Ezt kiegészíthetjük továbbá jégeső, beázás, tűz vagy más elemi kár, pl. villámcsapás elleni fedezettel.

Gyakori az igény még a lakásbiztosítás csőtörésre és felelősségbiztosításra történő kiterjesztésére. 

Mit tehetünk a lakásbiztosításon túl értékeink védelme érdekében? Néhány óvintézkedés:

1. Hagyjunk kulcsot egy megbízható szomszédnál vagy közeli barátnál. Vészhelyzet esetén be tud jutni a lakásba.

2. Kérjük meg közeli rokonunkat, barátunkat, hogy naponta, kétnaponta, rendszertelen időpontokban nézzen be a lakásba, locsolja meg a virágokat, szellőztessen, kapcsolja be a rádiót, húzza fel a redőnyöket, stb. Lényeg, hogy produkáljon némi mozgást a lakásban.

3. Nagyon megbízható családtagot megkérhetünk, hogy nyaralásunk idejére költözzön be a lakásba és lakjon ott, nézze a tévét, kapcsolja fel a világításokat, stb.

4. Szinte ellenállhatatlan a kísértés, hogy ne kürtöljük világgá üdülési célunkat és annak időtartamát a világhálón, valamint ne posztoljunk magunkról önfeledten fürdőző tengerparti képeket a közösségi oldalakon a nyaralásunk alatt. A lakás biztonsága szempontjából pedig az lenne tanácsos, ha mindezt akkor tennénk meg, miután hazaérkeztünk.

5. Ma már viszonylag olcsón beszerezhető egy-két webkamera, amit a lakás kritikus pontjaira irányíthatunk. Az interneten keresztül pedig bármikor rá tudunk csatlakozni ezekre, hogy megnézzük, mi folyik éppen a lakásban, míg odavagyunk. Jó esetben nem a fogadatlan költöztetőinket fogjuk látni munka közben...

A lakás az egyik legnagyobb vagyoni érték, amivel egy átlagember rendelkezik, ezért jó, ha vigyáz is rá. Nem a lakásbiztosításon kell spórolni, mert az ördög bizony nem alszik.

Bármilyen kár bekövetkezésekor egy jól megválasztott lakásbiztosítás életmentő jelentőséggel bír.

Frissítés dátuma: 2018.10.01.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat