Autópályamatrica útmutató

Az útdíj-rendszer január elsejével erőteljes átalakításon esett át, így, hanem akarunk bírságot fizetni, ezeket érdemes észben tartani - vigyázzunk, hogy autónkra / motorunkra nem megszokásból vásároljunk autópálya matricát - az útdíj mértéke azonban annyira nem egyértelmű, hogy néha még a benzinkutaknál sem tudnak pontos tájékoztatást adni, ami nem is csoda.

Az időalapú matricák mellett most már vannak megyei matricák is, de nézzük, milyen új kategóriák vannak, hiszen az útdíj-változások mellett az is változott, melyik járművet hová sorolnak be.

D1: átlagos személyautók
D2: nyolc- és kilencszemélyes, egyterű autók és kisbuszok, ill. 3,5 tonna alatti tehergépkocsik és lakóautók (utóbbi korábban D1-es volt)

Mit jelent ez anyagilag?

Egy tíznapos, D1-es matrica 2975 forint, a D2-és pedig 5950 (duplája). Az éves, országos matricáknál nincs ilyen különbség: ezek egységesen 42980 forintba kerülnek.

További változás, hogy elseje óta már akkor rendelkeznünk kell a matricával, amikor felhajtunk az autópályára, különben egy ellenőrzés esetén jöhet a bírság rögtön. A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer alkalmazással, ill. SMS-sel lehet még akár út közben is vásárolni, bár SMS-ben csak a regisztrált felhasználók vásárolhatnak matricát. 

 

 

Érvényességi idő

A tíznapos matricánál kellő óvatossággal számoljunk: a vásárlással nem tízszer 24 órát vagyunk jogosultak a használatra, hanem a vásárlástól számítva a kilencedik nap éjféléig. A megyei matricával külön legyünk körültekintőek: 5000 forint az éves matrica, de az érvényesség ideje csalóka. Ha január elsején váltjuk meg, 13 hónap áll rendelkezésünkre, ha decemberben, akkor csak nagyjából kettő - ez úgy lehetséges, hogy a megyei úthasználati jogosultság a váltás időpontjától függetlenül a következő év január 31-ig érvényes. Öröm az ürömben, hogy ha olyan megyébe érünk, ahová nincs matricánk, nincs gond: az első lehajtóig lehet használni a fizetős útszakaszt az előző matricával. 

Motorosok

A D1M kategória a motorosok számára lehet érdekes - a tíznapos matrica 1470 forintba kerül, ami a rendes D1 kategória árának felénél is kevesebb - a többi időszakra és megyei matricákra azonban nincs kedvezmény, ott a motorosoknak is a D1 matricát kell venniük. 

Természetesen a megyénkénti matricarendszerrel bővültek a fizetős útszakaszok is, ráadásul ezeket folyamatosan módosítják. Ezeket érdemes figyelemmel kísérni az alábbi linken, illetve ne feledkezzünk meg a biztosítás megkötéséről sem, amelyet a Biztositok.hu oldalon a legegyszerűbb lerendezni.

Frissítés dátuma: 2018.10.01.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat