Az élvezetes fürdőzés feltételei

A nyár beköszöntével a strandok forgalma jelentősen megnövekszik, ezzel egy időben sajnos sokan választják a tiltott területeken való fürdőzést.

Ahol a ’Fürödni tilos!’ táblát látjuk, érdemes komolyan venni a figyelmeztetést, több szempontból is. Az ott lévő víz egészségre ártalmas lehet, illetve balesetveszélyt leselkedhet ránk (természeti sajátosságok, vagy különféle vízi járművek miatt), arról nem is beszélve, hogy a hatóságok akár 50 ezer forintos bírsággal sújthatják az illegális fürdőzőket. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a sokak által kedvelt bányatavak mennyi veszélyt rejtenek magukban. Az ott felgyülemlett víz általában sokkal hidegebb, ami a szervezetre nem gyakorol jó hatást, illetve az onnan kijutás is sokszor nehézkes, mivel a part nagyon meredek (akár teljesen függőleges) és iszapos. Érdemes azokat a bányatavakat választani, ahol nem illegális a fürdőzés és legalább egy kiképzett személy felügyeli  a fürdőzőket.

Strandoláskor figyeljünk oda a következő néhány fontos dologra, amivel megkönnyíthetjük a szabadidőnk hasznos eltöltését. Az egyik leglényegesebb, hogy felhevülten nem szabad a vízbe ugrani, érdemes előtte kissé lehűteni magunkat. Ugyanilyen fontos, hogy tele hassal, vagy alkoholfogyasztás után sem szabad, hogy az első utunk a vízbe vezessen! A gyermekek épségére különösen ügyeljünk, ne hagyjuk őket felügyelet nélkül még a vízparton sem, főleg akkor, ha még nem tudnak úszni.

Ha természetes közeget választunk a strandoláshoz, mindig figyeljük a viharjelzéseket, illetve gyűjtsünk információkat a terület sajátosságairól, hogy ne érhessen minket meglepetés.

Minden esetben legyünk tisztában saját képességeinkkel, figyeljünk oda magunkra és társainkra, illetve a körülöttünk lévő fürdőzőkre, hogy kellemes élményekkel ajándékozzon meg a vízpart.

Frissítés dátuma: 2014.09.25.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat