Elektromos autó CASCO - milyen legyen?

Minden autóra érdemes CASCO-t kötni, de az elektromos járművekre különösen, hiszen egy esetleges javítás fajlagos költsége jóval magasabb, mint egy hagyományos gépjárműnél.

Látványos az e-autók térhódítása

Kevesebb, mint egy év alatt több, mint másfélszeresére, 20 022-re emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos gépkocsik száma Magyarországon. A 4-5 éves járművek is kezdenek megjelenni a használtautó piacon, így már egészen kedvező áron is hozzá lehet jutni egy elektromos autóhoz.

A hagyományos autók előnye

A hagyományos kialakítású autók átlagkára 400-450 ezer forint, míg egy elektromos autóé 600-700 ezer forint körüli, ami másfélszeres költség!

... még az ág is húzza

Mivel az elektromos autó javítása jóval többe kerül, ezért a biztosítási díj is magasabb lehet, mint egy hagyományos autó esetében. 

Nem mindegy, melyik biztosítót választja!

Van olyan biztosító, amelyik nem vállal olyan gépjárművet, aminek a szervizelése és javítása csak külföldön oldható meg.

Más biztosítók pedig egyes modellekre csak egyedi kockázatelbírással, eseti döntés alapján vállalnak fedezetet.

Érdemes betartania minden gyári előírást a jármű karbantartása és használata során, mert ezek feltételei lehetnek a CASCO-nak!

Mire kell figyelni egy elektromos autó CASCO-jánál?

  • Az esetleges speciális szabályokra, melyek csak az elektromos járművekre vonatkoznak.
  • Csak az elektromos járművekre vonatkozó különleges megkötésekre, rendelkezésekre.
  • Kiterjed-e a biztosítás minden alkatrészre, tartozékra, biztosítási eseményre - például töltés közbeni töltőkábel lopásra.

Bár biztosítási szerződést áttanulmányozni nem tartozik a kellemes feladatok közé, ha jót akar magának, mindenképpen végigböngészi az összes apróbetűs részt, nehogy káresemény után derüljön ki, hogy az elektromos autóját nem védte a biztosítás minden tekintetben.

Kímélje meg magát a felesleges kiadásoktól, és mindenképp kössön teljes körű CASCO-t az elektromos autójára!

A biztositok.hu-n jelenleg csak 2021-ben, illetve 2022-ben gyártott Toyota és Hyundai elektromos autókra tud CASCO-t kötni, de terveink szerint jelentősen bővülni fog a biztosítható elektromos autók köre a közeljövőben.

Forrás: MTI

Frissítés dátuma: 2022.01.25.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat