Így készülj fel a síelésre!

A síelés az egyik legkellemesebb és legegészségesebb sport, nem csoda hát, hogy a szezon beköszöntével elözönlik a havas lejtőket e sport szerelmesei. Mi, magyarok is évről évre egyre nagyobb számban látogatjuk a pályákat, ami rendkívül pozitív fejlemény, ugyanakkor a statisztikák arra a nyugtalanító tényre is rávilágítanak, hogy mi lényegesen gyakrabban szenvedünk síbalesetet, mint a környező országok lakói. Mi ennek az oka, és mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A gyakori baleseteknek igen prózai oka van: mindössze néhány napot töltünk a pályákon, és ezt a kevés időt maximálisan ki akarjuk használni. Eközben pedig nem vesszük figyelembe az utazás fáradalmait, a megszokottól eltérő klímát és a szervezetünk számára szokatlan, intenzív megterhelést. Az eredmény pedig gyakran szédülés, testrészek zsibbadás, mozgászavar és kifáradás. Ez utóbbi a figyelem és a koordináció romlásához vezet, lelassulnak a reflexek és nő a reakcióidő, ami szinte törvényszerűen vezet valamilyen balesethez.

Félreértés ne essék, senkit sem szeretnénk lebeszélni a siklás öröméről, mindössze arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy alapos felkészülést igényel egy ilyen kiruccanás. Az első lépés, hogy ellenőrizzük – akár orvosi segítséggel – testünk állapotát és ennek ismeretében kezdjük meg a felkészülést. A legfontosabb a térd- és csípőízületek állapota. Ha ezek nem kifogástalanok, mindenképpen érdemes (sport)orvossal konzultálni. A másik lényeges faktor a testsúly. A síelés remek kalóriaégető, de aki jelentős súlyfelesleggel küzd, nehezen fog mozogni a sípályákon is, így érdemes némi diétát beiktatni, mielőtt nekivágna a csúcsok meghódításának.

Ha az ízületeket és a testsúlyt kipipáltuk, érdemes az erőnlétre is vetni néhány pillantást, ugyanis nem célszerű elpunnyadt testünket minden előzmény nélkül lesokkolni egy többnapos, intenzív mozgásadaggal. A szakértők szerint a tervezett túra előtt két hónappal érdemes elkezdeni barátkozni az edzőteremmel, különösen, ami a kardiogépeket illeti. Persze, akinek nem fűlik a foga a monoton taposáshoz vagy a futógéphez, az nyugodtan kocoghat, biciklizhet, úszhat, aerobikozhat, de a tempós séta is megteszi.  A lényeg, hogy hetente 2-3 alkalommal legalább egy órát mozogjunk.

Néhány hétnyi szorgalmas kardiózás után be lehet iktatni némi erőnléti edzést is, hiszen a síelés csak látszólag jelent könnyű és kecses siklást, valójában nagyon is igénybe veszi az izmokat. Különösen a comb- és farizmokra érdemes fókuszálni, hiszen ezek vesznek részt legintenzívebben a síelésben, de a többi testtájunkról se feledkezzünk meg.

Ha ilyen alapos előkészületek után indulunk neki a hegyeknek, szinte biztos, hogy csak szép emlékekkel térünk haza, és a törést, rándulást, ficamot csak kevésbé előrelátó sporttársaink rémtörténeteiből fogjuk megismerni. Persze, az abszolút körültekintő előkészületnek része a jó biztosítás is, hiszen soha nem lehetünk elég óvatosak.

Síbiztosítás díjszámítás 

Frissítés dátuma: 2012.01.17.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat