Lakásbiztosítás lakáshitel és CSOK esetén

Jelzáloghitel esetén a már meglévő vagy megvásárolni kívánt lakás nyújt fedezetet, de mit történik, ha a lakásban jelentős mértékű kár keletkezik? Na ezért kötelező a lakásbiztosítás hitel esetén.

Jelzáloghitel és lakásbiztosítás

Lakáshitel esetén vagy egy már meglévő ingatlanunk vagy a hitelből megvásárolni kívánt lakás szolgál fedezetként a bank számára, vagyis az ingatlanon jelzálogjogot képez a bank. Ebben az esetben pedig a jelzálogként működő ingatlanra kötelező lakásbiztosítást kötni.

CSOK igénylés esetén sincs ez másként, csak ilyenkor a bank helyett az állam jegyzi be az ingatlanra a jelzálogjogot, a biztosítás azonban ez esetben is kötelező.

Miért kötelező hitel esetén a lakásbiztosítás?

Abban az esetben, ha a hiteligénylők nem képeseket fizetni a törlesztőrészletet, a jelzálogot képező ingatlan a garancia a bank - és bizonyos esetben az állam - számára, hogy visszakapják a pénzüket.

Ha azonban az ingatlanban olyan kár keletkezik, mely jelentősen csökkenti annak értékét, akkor az nem képes fedezni a banki kölcsön vagy a CSOK összegét. Emiatt van szükség a lakásbiztosításra, hiszen így kár esetén a biztosító a bank vagy az állam számára fizet.

Miben tér el ez a lakásbiztosítás a hagyományostól?

Az ilyen lakásbiztosítások csupán annyiban térnek el a hagyományos lakásbiztosításoktól, hogy a hitelnyújót kedvezményezettként meg kell jelölni, ennek lényege, hogy kár esetén a kármegfizetés őt illeti.

A gyakorlatban azonban erre, csak akkor tartanak igényt a hitelintézetek, ha a hiteligénylők nem fizetik a törlesztőrészleteket, vagy totálkár történt.

Ezt leszámítva a lakásbiztosítás megkötése teljes mértékben hagyományos módon zajlik. Bár a hitelintézetek gyakran ajánlják a tulajdonukba tartozó biztosítókat, ezt nem kötelező elfogadni, ugyanis a választáshoz joga van.

Még ha kedvezőnek is tartja a hitelintézet által ajánlott biztosítást, akkor is hasonlítson össze több ajánlatot, sőt jobb feltételek esetén még a törlesztés ideje alatt is válthat biztosítót.

Mikor kell megkötni a biztosítást?

A lakásbiztosítás megléte csak a folyósítás feltétele, vagyis a hitelügylet elindítása a biztosítás nélkül is megkezdhető.

Ez leginkább abban az esetben fontos, ha a jelzálogjog a hitelből megvásárolt ingatlanra fog kerüli, ebben az esetben ugyanis ez a lakás még nincs a hiteligénylők tulajdonában, így arra lakásbiztosítást még nem is köthetnek.

Mi a teendő, ha már van lakásbiztosítása?

Abban az esetben, ha a jelzálogjog egy már meglévő ingatlanra kerül, előfordulhat, hogy erre a tulajdonosok már önkéntesen kötöttek lakásbiztosítást. Ilyenkor a hitelügyintézéshez a lakásbiztosítási kötvényre vagy a biztosító által évente megküldött lakásbiztosítás legutolsó indexálására lesz szükség.

Társasházak esetén előfordulhat, hogy a társasház rendelkezik olyan lakásbiztosítással, melyben minden lakás biztosítva van. Ebben az esetben elegendő az épületbiztosításról kiállított igazolás, melyet az adott biztosító ad ki, feltüntetve a biztosítás kezdetét, a biztosítási összeget, valamint a díjrendezettséget.

Forrás: Lakáshitel lakásbiztosítás nélkül?

Frissítés dátuma: 2020.07.03.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat