Újra állami kézben lesz a biztosítás?

A tervek szerint a Magyar Állam 45%-os tulajdonosa lesz az Aegon (régen ÁB) és az Union biztosítóknak. Talán nemsoká egy új Állami Biztosító lesz a biztosítás piac egyeduralkodója hazánkban?

Magyarország 45 százalékos tulajdonrészt szerezhet az Aegon Biztosítóban és az Union Biztosítóban - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel.

Varga Mihály tárcavezető a közlemény szerint együttműködési megállapodást írt alá az Union Biztosító tulajdonosával, az osztrák Vienna Insurance Group biztósítócsoporttal.

Az Erste bankcsoporttal szorosan együttműködő osztrák VIG biztósítócsoport 2020 végén jelentette be, hogy megvásárolja a holland Aegon közép- és kelet-európai részlegét, benne a magyarországi Aegon Biztosítót. A tulajdonosváltás a hatósági engedélyek után vált volna véglegessé.

A VIG áprilisban a Belügyminisztériumtól kapott tájékoztatásra hivatkozva közölte, hogy Magyarország nem engedélyezte számára az itteni Aegon-érdekeltségek átvételét. A Deloitte M&A piaci tanulmánya szerint a 2020-as év meghatározó tranzakciója lett volna az Aegon biztosító érdekeltségeinek értékesítése a Vienna Insurance Group AG (VIG) számára 830 millió euróért.

A 6,374 forint alaptőkéjű Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. a Magyar Biztosítók szövetségének éves beszámolója szerint 2020-ban mintegy 136 milliárd forint díjbevételt ért el, ezzel 11,07 százalékos piaci részesedést tudhatott magáénak a magyar piacon, vagyis a második legnagyobb piaci szereplő. A foglalkoztatottak számában viszont az első, több mint 2400 alkalmazottjával.

Az ötmilliárd forint alaptőkéjű Union Viena Insourance Group Zrt. az ötödik a díjbevételi rangsorban 101 milliárd forintot meghaladó díjbevétellel, 6,8 százalékos piaci részesedéssel. Az Union alkalmazottainak száma valamivel több mint 1100 volt 2020 végén.

Az egyesülés esetén az első számú piaci szereplővé léphet elő az egyesült biztosító, mivel a legnagyobb Allianz Hungária Zrt. 193 milliárd forintos 2020-as díbevétele 15,65 százalékos részesedést biztosított a teljes magyarországi piacból.

A majdani egyesült biztosító 45%-os állami tulajdona pedig már jelentős központi befolyásnak tudható be.

Forrás: MTI

Biztosítót szeretne váltani? A biztositok.hu-n kedvező díjszabású kötelező, CASCO, lakás- és utasbiztosítást is köthet!

Frissítés dátuma: 2022.01.03.
Ossza meg, ha tetszett
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat