Mi is az az Eurotax kód?

Az Eurotax egy nyolcjegyű, betűkből és számokból álló kód, amellyel pontosan beazonosítható az autó márkája, típusa és felszereltsége, de mire is tudjuk használni ezt a kódot és miért van rá szükség?

Az Eurotax múltja

Az 1957-ben létrejött Eurotax-katalógus mára kialakult általános érvényűségét bizonyítja, hogy ma már ez a kód az alapja a hivatalos ügyintézésnek, a hitelfelvételnek, a használtautó-eladásának és a biztosítási kárrendezésnek is. Napjainkban már minden autómárka minden olyan típusa rendelkezik Eurotax-kóddal, amelyet Európában forgalomba hoztak.

Az 1993 óta, kezdetben papír alapon, majd - előfizetéses rendszerben - digitálisan elérhető Eurotax adatbázis egy rendkívül részletes, naprakész és pontos nyilvántartást biztosít az Európában forgalomban lévő gépjármű típusokról, emiatt az egész kontinensen széles körűen alkalmazzák. A nyilvántartás rögzíti az egyes autók újkori és használtautó-piaci árát 1993-tól napjainkig, hatalmas segítséget jelent az avulás, értékvesztés ütemének megállapításához.

Mire jó egy Eurotax kalkuláció?

Valamennyi, Európában forgalomba hozott autóhoz tartozik egy nyolcjegyű, betűk és számok kombinációjából álló kód, ez az Eurotax kód. A katalógus legnagyobb haszna, hogy teljes biztonsággal megmondható belőle, hogy egy adott típusú és felszereltségű autó ma mennyit ér. Ez az értékbecslés széles körben elfogadottá vált.

Néhány tipikus példa a felhasználásra:

  • magánszemély az autó eladása előtt lekérdezi a katalógus szerinti árat, és tájékozódik, hogy mennyit érdemes kérnie az autóért
  • autókereskedő vásárlás előtt felbecsülteti a megvásárolni kívánt autót a katalógus alapján
  • autólízing-ügyintézéshez a finanszírozó a jármű Eurotax-értékének legalább 20%-át kéri önerőként
  • a biztosító az Eurotax alapján határozza meg a jármű értékét a káresemény pillanatában, és ez az érték lesz a kártérítés alapja
  • a bankok autóvásárlás során, hitelszerződés megkötéséhez ellenőrzik az autó Eurotax-értékét, és ez alapján ítéli meg a felvehető kölcsön összegét

Az Eurotax ma már nem csak magának az autónak értékét mutatja meg, hanem az alkatrészek felsorolását és a szerelések normaidejét is le lehet kérdezni az adatbázisból. Így a javítási munkák időigényének és árának pontos meghatározásához a javítóműhely az Eurotax alapján tudja megmondani, hogy az adott javításhoz milyen alkatrészek lebontása és visszaszerelése szükséges, illetve hogy ezeknek a munkáknak (kiszerelés és beszerelés) mennyi a gyár által megadott normaideje.

Hol találom az Eurotax kódot?

A jármű forgalmi engedélyében számos kód szerepel, amelyekből sok hasznos információt tudhatunk meg. Ezek között szerepel az Eurotax kód, jobban mondva legtöbbször csak annak a helye, ugyanis sok esetben a forgalmikban a kód helye üres. A felirat több mint 10 éve szerepel a Magyarországon kiadott forgalmi engedélyekben, a kódok azonban még nem kerültek bele az okmányokba, ugyanis az Eurotax kód lekérdézésre használt adatbázis jelenleg még nem számít hivatalosnak hazánkban.

Az Eurotax nem nyilvános, így Eurotax-kalkulátort sem találunk csak úgy a neten, hiába dob ki a kereső számos találatot rá. A rendszeres használók számára előfizetéses szolgáltatásként működik. A kinyerhető információk köre számukra rendkívül széles. Aki akarja, megnézheti, hogy egy-egy konkrét modellt milyen gyári felszereltséggel adták ki az egyes évjáratokban. Magánszemélyek leginkább egy konkrét autó jelenkori értékének a lekérdezésére használhatják, alkalmanként körülbelül 20-25 ezer forintért. A lekérdezést több weboldalon is el lehet indítani, de magát az értékelést minden esetben az Eurotax szoftvere végzi el.

Mennyire megbízható az Eurotax?

Egy használt autó piaci értékét rengeteg tényező határozza meg, többek között az, hogy mekkora a kínálat az adott modellből, szakszerűen volt-e szervizelve, milyen állapottal rendelkezik kívül-belül vagy, hogy az ország melyik részén áruljuk kocsinkat, hiszen előfordulhat, hogy egyes régiókban túlkínálat van. Ezzel együtt az Eurotax kód lekérdezésének költségét érdemes bevállalnunk, hiszen a fentiekből látható, hogy sok területen használják, például biztosítók, autófinanszírozók, eladók, vevők és kereskedők. Emellett az Eurotax értékelés azért is fontos, mert az adatbázis szinte minden gépjárműtípust felismer, hiszen folyamatosan frissítik - és ez nem csak a gépkocsikra, hanem a motorokra és tehergépkocsikra is vonatkozik.

Frissítés dátuma: 2021.06.25.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat