Mit tehet az autója biztonsága érdekében?

Egy új kocsi esetében teljesen jogos a félelmünk, hogy valaki esetleg szemet vet rá, és megpróbálja eltulajdonítani. Azonban azok sem dőlhetnek hátra, akik idősebb gépjárművel rendelkeznek.

Legyen szó tehát akár új, akár idősebb autóról a lopás elleni védelem minden esetben fontos - utóbbiakat előszeretettel bontják szét és adják el alkatrészként a tolvajok.

Természetesen minden márka esetén fennáll a lopás eshetősége, vannak azonban olyan autótípusok, melyek nagyobb számban szerepelnek az eltulajdonított gépjárművek listáján.

Nézzük melyek a legnépszerűbb márkák az autótolvajok körében:

  • Opel Corsa és Opel Astra
  • Suzuki Swift
  • Ford Focus, Ford S-Max és Ford Mondeo
  • Volkswagen Golf
  • Renault Mégane és Renault Fluence

A teljes listát idekattintva tudja megtekinteni.

Az első lépés a zárt ajtó

Az első dolog, amit megtehet gépjárműve védelmében, hogy biztonságos helyen parkol, és éjszakára lehetőleg nem hagyja az utcán. Ez azonban nem mindig kivitelezhető, a társasházakhoz ugyanis sok esetben nem tartozik garázs, a bérlés pedig igencsak drága.

Azonban bárhol is parkol, mindig zárja be gépjárművét, ne érezze magát paranoiásnak, inkább ellenőrizze többször, hogy biztosan bezárta a kocsit, minthogy véltelten nyitva felejtse.

Sokan esnek abba a hibába, hogy nem zárják be kocsijukat, arra hivatkozva, hogy csak egy percre beugranak a boltba, a baj azonban ennyi idő alatt is könnyen megtörténhet, nem beszélve arról, hogy ezek az “egy percek” általában tovább tartanak.

A legtöbb ember számára természetes, hogy ha kiszáll a járművéből, akkor azt lezárja, de mi a helyzet, akkor ha ő vagy egy másik utas a járműben marad? Ilyenkor a legtöbben nyitva hagyjuk az autót.

Pedig éjszaka vagy egy kevésbé frekventált környéken könnyedén beugorhatnak a kocsinkba és kényszeríthetnek minket a kiszállásra. Ezek az esetek az egyik legveszélyesebbek ugyanis nem csak a gépjárművünk, hanem a testi épségünk is bánhatja.

Figyeljen a kulcsokra

Az talán mindenki számára evidensnek tűnik, hogy ne hagyja a kulcsokat a gépjárműben, de arra vajon hányan figyelnek, hogy otthon hova teszik a slusszkulcsot?

A legtöbben látható helyre tesszük, általában az első szekrényre vagy polcra, amivel találkozunk, legtöbbször mindig máshova. Az őrizetlenül hagyott kulcsokat, azonban könnyen eltulajdoníthatják akár betörők, akár más a lakásunkba különféle indokokkal bejutott emberek is.

Ne bízzon az idegenekben

Az autótolvajok körében már régóta bevett trükk, hogy autóvásárlóknak adják ki magukat, sőt a legtöbbször igencsak komoly érdeklődöknek tűnnek, még próbavezetésre is elviszik az autónkat, és ekkor kell a leginkább vigyáznunk.

Nem arra kell gondolni, hogy az érdeklődő elhajt az autónkkal és többet nem tér vissza, ennél profibb munkáról van szó. A tolvaj egy már a mi kocsikulcsunkoz hasonló kulccsal érkezik, és ezt egy alkalmas pillanatban kicseréli az eredeti kulccsal, és mi már ezzel a zsebünkben térünk haza. Innentől pedig már könnyedén eltulajdoníthatja gépjárművünket.

Nyilvánvalóan ez az eset bárhol megtörténhet, ahol idegenek hozzáférnek az autónkhoz és a kulcsokhoz: autómosó, szerelő, szalon. Természetesen ezeket a szolgáltatásokat nem lehet elkerülni, és az sem vezet eredményre, ha mindenkit meggyanúsítunk, ennek ellenére jó ha elővigyázatosak vagyunk, és csak megbízható szolgáltatásokat veszünk igénybe.

Mechanikus védelem

Az egyik leggyakoribb megoldás a riasztó, ez azonban a legtöbb esetben csak akkor jelent megoldást, ha mi magunk halljuk meg és lépünk közbe, hiszen lássuk be mi is hallgattuk már a szomszéd riasztóját akár órákon át anélkül, hogy megnéztük volna nincs-e probléma.

Ennél jobb megoldást jelenthet a néma riasztó, amely bár a lopást nem akadályozza meg, de a tolvaj felderítésében nagy segítséget jelent, ugyanis lopás esetén értesíti a tulajdonost és az illetékes diszpécsert.

Elterjedt módszer az úgynevezett indítási lánc is, melynek lényege, hogy az autó indítását egy műveletsorhoz kötjük, bár ez sem gátolja meg a tolvajokat, de jelentősen megnehezíti és meghosszabbítja a dolgukat.

Ha a baj már mégis megtörtént akkor a felderítésben nagy segítséget jelent az is, ha az autóban van GPS alapú nyomkövető rendszer.

Kössön lopás cascot

Ha a fenti tanácsokat megfogadja, akkor már jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy ellopják gépjárművét, 100%-os védelem azonban nincs. Emiatt érdemes arra az esetre is biztosítani magunkat, ha a baj bekövetkezik, erre pedig a legjobb megoldás a casco.

A teljeskörű casco biztosítás ugyanis magába foglal egy úgynevezett lopás cascot, amely az autó idegenkezű eltulajdonítása esetén bizonyos önrész megfizetése mellett nyújt fedezetet.

Frissítés dátuma: 2020.07.17.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat