Ősszel se feledkezzen meg a nyaralójáról!

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint sokan rosszul próbálnak spórolni, így jóval magasabb kockázatnak teszik ki nyaralójukat, mint az indokolt lenne.

Nyakunkon az ősz, kiürülnek a nyaralók

A nyaralóövezetek fokozatos elnéptelenedése nagyban növeli a betöréses károk, a meghibásodások, és az elemi károk kockázatát... Cészerű mielőbb megkötni a nyaralóbiztosítást, hogy kivédjük az említett károk okozta pénzügyi problémát.

A biztosítónak 15 nap áll a rendelkezésére, hogy eldöntse, szerződik-e az adott nyaraló védelmére - ezalatt a 15 nap alatt még nem érvényes a biztosítás a nyaralóra!

Magyarországon a lakásbiztosítások 10%-a nem állandóan lakott ingatlanra vonatkozik. (Egy ingatlan általában akkor  "lakott", ha abban egy évben minimum 180 napig életvitelszerűen tartózkodik valaki.)

Jó tudni, hogy ha nem állandóan lakott egy ingatlan, a biztosítási díjon felül 30-100% pótdíj is terhelheti. Ez azért van, mert egy nyaraló esetében nagyobb az esélye, hogy a károkat (például a tető sérülését) nem azonnal veszik észre, és emiatt komoly járulékos károk következhetnek be.

Mitől kell tartani?

A legtipikusabb károk nyaraló esetén:

A leggyakoribb káresemény a csőtörés - ekkor az elfolyó víz sokszor hónapokig rongálja a nyaralót.

A második leggyakoribb káresemény a betörés - ez nem csak a nyaralóban lévő ingóságokat érinti, hiszen a behatoló a nyaralót kvázi téli menedékként is használhatja.

Megéri papíron lakottá nyilvánítani egy nyaralót?

Jó ötletnek tűnhet egy családtagot a nyaralóba bejelenteni, mint állandó lakost, hiszen így jóval kedvezőbb biztosítási díjat érhetünk el. Sajnos azonban káresemény bekövetkeztekor visszafelé sül el a dolog: ha a kárfelmérés során a biztosító bizonyítani tudja, hogy nyaralót nem lakták életvitelszerűen, csupán nyaralóként használták, még azt is megteheti, hogy egyetlen fillért sem fizet, hiszen a szerződés állandóan lakott ingatlanra lett kötve.

Hogyan spóroljunk okosan?

Használjunk lakásbiztosítás kalkulátort! Így garantáltan megfelelően lesz biztosítva a nyaraló, és biztosan a legkedvezőbb árhoz jutunk, hiszen mi magunk tudjuk több biztosító ajánlata közül kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Ne egy szimpla lakat legyen a bonyolult biztonsági zár

Sok biztosító - joggal - elvárja, hogy betörés ellen minimum MABISZ által minősített biztonsági lakat és lakatpánt védje a nyaralót (ez az ún. minimális védelmi szint). Ha ez nem valósul meg, jó eséllyel a biztosító nem szerződik az ingóságok védelmére.

Vannak olyan biztosítók, melyek többféle védelmi szintet is meghatároznak, amikhez különböző maximális térítési limiteket társítanak. 

Lehetőleg ne a nyaralóban tároljuk az értékeinket

Külterületen lévő nyaralók esetében a biztosítók nagymértékben korlátozhatják az általános ingóságok biztosítását, míg műtárgyakra és ékszerekre általában egyáltalán nem vállalnak fedezetet.

Az utolsó kapcsolja le a villanyt...

Ha huzamosabb időre magára hagyjuk a nyaraló épületét, feltétlen kapcsoljuk le a villanyórát, a központi vízcsapot, és a téli víztelenítést is el kell végezni. Ha ezeket az alapvető megelőző intézkedéseket nem tesszük meg, és igazolhatóan emiatt kár keletkezik, a biztosító korlátozhatja a kifizetés mértékét.

Frissítés dátuma: 2022.09.12.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat