Lakásbiztosítás kampány 2024 »

Öt év alatt átlagosan 70 százalékkal drágult a KGFB

Az egy balesetre jutó kárkifizetés folyamatosan emelkedik, hiszen nőnek a szervizdíjak.

Öt év alatt átlagosan csaknem 70 százalékkal emelkedtek a gépjármű kötelező felelősség biztosítás (kgfb) díjai a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, amelyeket a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kommunikációs igazgatója kommentált az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió reggeli közös műsorában.

Lambert Gábor emlékeztetett: 5 évvel ezelőtt az Európai Unióban a második legalacsonyabb volt a magyarországi kgfb-díj, átlagosan mintegy 1700 forintba került a kötelező biztosítás, ami mára 2600 forintra nőtt.

Az üzletág veszteséget termelt a biztosítóknál, amelyet a szűk esztendőkben más területek nyereségéből pótoltak. Kiélezett verseny alakult ki, megjelent a piacon a versenytársaknál alacsonyabb díjjal több biztosító is, ám 2-3 év után csődöt jelentettek.

2003 óta 6 évben volt csak nyereséges az üzletág, a gazdasági növekedéssel párhuzamosan ugyanakkor elindult a normalizálódási folyamat a piacon, ennek köszönhetően most már a társaságok a díjbevételből nem csak fedezni tudják a költségeket és a károkat, de szolid nyereséget is elérnek. Egyre több gépkocsi jár az utakon - 5,3 milliót meghaladó gépjárműből 3,6 millió személygépkocsi -, ami növeli a díjbevételeket, a kgfb-vel fedezett évenkénti balesetek száma pedig mérséklődött. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor az egy balesetre jutó kárkifizetés folyamatosan emelkedik, hiszen nőnek a szervizdíjak - tette hozzá.

MTI

Frissítés dátuma: 2019.08.07.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat