Hasznos tudnivalók használt autó vásárlásakor

A gépjármű vásárlásakor először is érdemes felmérni igényeinket. Mire szeretnénk használni a gépjárművet, hányan utaznak majd benne, évente hány km-t teszünk meg vele, mennyit fogyaszt, mennyit költünk biztosításra, adóra, szervizre...

Amikor már eldöntöttük, milyen autót szeretnénk, körbejárhatjuk ismerőseinket, szomszédainkat. Viszont annak esélye, hogy tőlük vásárolunk autót, nagyon pici, mivel nem biztos, hogy a számunkra megfelelő gépjárművet kínálják.

Autós hirdetési újságokban is rengeteg hirdetés kínálkozik, de itt sajnos korlátozott a közölt információk mennyisége.

Az interneten számos használt autó adatbázisban böngészhetünk. Az automatikus keresők lehetőséget adnak a választott gépjárműtípus szűkítésére és a számos fénykép is segít a választásban.

Ezen kívül használtautó-kereskedésben és márkakereskedők használtautó-kínálata közül tudunk válogatni.

Amikor megtaláltuk álmaink autóját, fontos ellenőrizni néhány dolgot:

  • műszaki vizsga érvényességét

  • a szervizkönyvben szereplő név, alváz- és motorszám megegyezik-e a forgalmi engedélyben és a törzskönyvben bejegyzett adatokkal

  • külföldről került-e be az országba, vagy magyarországi forgalomba helyezésű

  • mikor volt az utolsó szervizbejegyzés

  • vannak-e különleges bejegyzések a szervizkönyvben

  • finanszírozott-e az autó, ha esetleg korábban az volt, megvannak-e az elidegenítéshez szükséges papírok

  • mindenképpen próbáljuk ki az autót vásárlás előtt és érdemes egy számunkra megbízható szakemberrel is véleményeztetni

 

Ma már használt autó vásárlásakor is lehetőségünk van finanszírozásra, de csak abban az esetben, ha márkakereskedőtől vagy nagyobb használt autókereskedőtől vásárolunk. Itt több ajánlat közül is választhatunk. A hitelbe a casco biztosítás is be van építve.

 

Amint tisztáztuk a gépjármű vásárlásának módját, hasonlítsuk össze az egyes biztosítótársaságok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási és casco biztosítási ajánlatait.

Casco szerződést azért célszerű kötnünk, mert az autónk ellopása esetén a kár időpontjában számított piaci érték alapján jogosultak leszünk a szolgáltatásra.

Az autó sérülése esetén a biztosító fedezi az anyagköltséget és a munkadíjköltséget.

Amennyiben hitelt is vettünk fel a vásárláshoz, de nem rendelkezünk casco biztosítással és ellopják az autónkat, nem mentesülünk a hitelfizetés alól.

Miután megkötöttük a biztosításainkat az autónkra, következhet az átíratás, melynek a vásárlástól számított 15 napon belül kell megtörténnie.

Ha kereskedőtől vásároltuk az autót, akkor ő valószínűleg tud segíteni az átíratási és finanszírozási ügyek intézésében. Amennyiben magánszemélytől vásároltunk, akkor magunknak kell intézni az átírást, melyet a helyi okmányirodában tehetünk meg.

Ha korábban finanszírozott volt a gépjármű és a forgalmi engedélyben tulajdonosként a hitelintézet szerepel, akkor az átíráshoz szükséges egy finanszírozói nyilatkozat és egy kérelem.

Az átíráshoz szükség van még a forgalmi engedélyre, törzskönyvre (1999. július előtt forgalomba helyezett autók esetén hiányozhat, amennyiben azóta nem történt tulajdonosváltás), eredetvizsgálatra (60 napnál nem régebbi), a vevő nevére szóló kötelező biztosításra, a vevő személyi igazolványára, kitöltött "KÉRELEM járműigazgatási ügy intézéséhez" nevű nyomtatványra. Ha nem a vevő intézi az átiratást, akkor a helyette eljáró személy részére kiállított meghatalmazás is elengedhetetlen az ügyintézéshez.

Frissítés dátuma: 2024.01.19.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat