Rendszámfrász és baleseti adó- kell-e félniük az autósoknak?

Az elmúlt napokban komoly sajtópolémia tárgyává lett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésekhez kapcsolt baleseti adó kérdése. A bizonytalanság érthető, hiszen az új adónemet hetek alatt "dobták" a piacra, bevezetése alaposan felborította a tavaly év végi kgfb-kampányt. A jogszabályt azt követően fogadták el, hogy a biztosítók már meghirdették 2012. évi kgfb-díjaikat.

A biztosítók zöme a váltók esetében a kikalkulált díjhoz járó, annak 30 százalékát kitevő adóval növelt összegről kiállított csekket küldött ki, volt olyan társaság, ahol ezt nem tudták megtenni és külön csekken érkezett a biztosítás és az adó díjbekérője. Külön gondot jelentettek a biztosítóknak ez esetben a már év közben váltók, hiszen ők akár a biztosítási évfordulóig kifizethették a kgfb-díjukat, most viszont azzal szembesültek, hogy a január 1-jétől a biztosítás lejártáig tartó időszakra a biztosító kiküldte a baleseti adóról szóló díjbekérőt és csekket.

Pandurics Anett, a Magyar Posta Biztosító vezérigazgatója, a Magyar Biztosítók Szövetségének alelnöke szerint annak ellenére, hogy a kampány idején igen komoly médiavisszhangot kapott a baleseti adó kérdése, jól látható, hogy sokakat meglepett a kalkulált díjnál magasabb összegről szóló csekk. Az sem segítette a tisztánlátást, hogy a sajtóban az elmúlt napokban számos félreérthető hír jelent meg − így például volt ügyfél, aki annál a biztosítónál, amelyik egy csekken kérte be a biztosítás díját és az adó ellenértékét, a második, az adó összegéről szóló csekket követelte. Egyes híradásokban még azzal is riogattak: a nem fizető autósnak azzal kell számolnia, hogy a rendszámtábláját napokon belül leszerelik.

Pandurics szerint erről egyelőre szó sincs. A biztosítási díj befizetésére a kgfb-törvény értelmében 60 napos türelmi idő van, azaz a befizetésnek március 1-jéig kell megérkeznie a biztosítóhoz. Miután a baleseti adót a kgfb aktuális díjrészletéhez köti a jogszabály, annak befizetésére is ugyanez az irányadó.

Külön kérdés, hogy mi történik abban az esetben, ha a két csekket megkapó ügyfél csak az egyiket fizeti be. Adóhiánya ekkor sem keletkezik, mivel a törvény szerint a befolyt pénzekből az adó beszedésére, és befizetésére kötelezett biztosítótársaságnak elsőként az adót kell megfizetnie − a gondot az okozza, hogy így viszont az ügyfél díjhátralékos lesz, ami a türelmi idő letelte után elvben módot adhat a kgfb-szerződés törlésére, amivel a gépjármű fedezetlenné válik, s végső soron az autó forgalomból történő kivonását is eredményezheti. Erre ugyanakkor a szakértők szerint most aligha kerülhet sor, hiszen az adó a biztosítási díj harmada, azaz a negyedévből az utolsó hónap lesz fedezet nélküli − miközben a második negyedévtől már mindenhol együtt érkezik majd a biztosítás díjáról és az adóról szóló csekk. A fennmaradt hiányt pedig a biztosítónak így májusig meg lehet fizetni.

 

forrás: http://www.napi.hu/

Frissítés dátuma: 2012.02.10.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat