Síelés után, nyaralás előtt

Unja már a busójárást? Van a télbúcsúztatásnak és a farsangolásnak egy barokkosabb változata - a Velencei karnevál

Az olaszok is javában búcsúztatják már a telet. Akik már kisíelték magukat az idei szezonban, azoknak is bőven van lehetőség utazni és szezonális csodákat látni - akár a közelben is.

A velencei karnevál az egyik, ha nem a leghíresebb karnevál Európában és éppen javában zajlik. Idén február 16-tól március 5-ig tart a parádé, ezért még nem késő ellátogatni, akár spontán módon. 

 De mit is ünneplünk farsangkor?

  • Eredetileg többféle magyarázat is adható, a karnevál szó latin eredendői utalhatnak a “hús elhagyása” kifejezésre is, vagy egy kerekeken guruló hajó alakú szekérre is, amely kis túlzással konnotál a maszkos felvonulás és mulatozással. Ezzel ünneplik az eljövendő új kikeletet, a természet termékenységét.
  • Itt érdemes megemlíteni a görög mitológia bor és mámor istenének, Dionüszosznak az ünnepét is, melyet az év ugyanazen szakászában és hasonlóan ünnepeltek a letűnt kor népei.

  • A rómaiak is ünnepelték, kicsi másképp azonban. Az eszme hasonló, de ők február 15-én rendezték meg a Lupercalia-ünnepet, amikor kecskét szenteltek az isteneknek és álarcosan felvonultak.  

A város könnyen elérhető repülővel a Treviso reptéren keresztül Budapestről, de kocsival sem vészes a távolság. Rengeteg buszos lehetőség is akad, melyek az országon több felszállási lehetőséggel indulnak.

Kifogás nincs, mindenkinek át kell élnie egy ilyen ünnepet legalább egyszer. Ekkor se feledkezzünk meg az utasbiztosításról.

Frissítés dátuma: 2019.02.25.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat