Teendők használt gépjármű vásárlása esetén (autóvásárlás menete)

A használt gépjármű vásárlása nem is olyan egyszerű folyamat. Mielőtt elakadna a bürokrácia útvesztőjében, olvassa el tájékoztatónkat, ahol minden szükséges információt egy helyre gyűjtöttünk, így spórolva értékes szabadnapokat Önnek.

1. Adásvételi szerződés kitöltése

Ha a kiszemelt autóról sikeresen megalkudott az eladóval, akkor a pénz átadásával egy időben ki kell tölteniük az adásvételi szerződést. Ez a bizonyító erejű okirat igazolja a gépjármű tulajdonosváltást, amelyben percre pontosan meg kell jelölni az átadás dátumát.

Az okmányirodák által elfogadott adásvételi szerződés négy példányos, amelynek mind a négy oldalán eredeti aláírásoknak kell szerepelniük. A hivatalosan elfogadott nyomtatvány az utóbbi időben sokat változott, ezért ügyelni kell arra, hogy az állampolgárság és személyi igazolvány szám rovatok szerepeljenek a szerződésen. Az első két példány a vevőé, a harmadik és negyedik az eladót illeti.

2. Kötelező biztosítás kötése

Nagyon fontos, hogy a kötelező biztosítást az új tulajdonosnak az adásvétel napján kell megkötnie, ellenkező esetben fedezetlenségi díjra* számíthat. Amennyiben a gépjárműnek külön lesz üzembentartója is, akkor a szerződésnek az üzembentartó nevére kell szólnia.

A KGFB megkötése legkényelmesebben mobiltelefonon, vagy számítógép előtt ülve néhány kattintással és adatok beírásával elvégezhető, így ez akár az eladónál online is kivitelezhető. A kötelező kalkulátorunkban az összes magyarországi biztosító ajánlata közül választhat.**

Amennyiben Ön nem online szeretne kalkulálni, akkor ajánljuk telefonos ügyfélszolgálatunkat a 06-1/800-0008-as telefonszámon, ahol munkatársaink készséggel segítenek Önnek. A gépjármű biztosítás díjának kiszámításához szükség lesz a forgalmi engedélyre, a biztosítás kötéséhez pedig a tulajdonos személyi igazolványra és jogosítványára.

Ha a fentiek rögzítésre kerültek rendszerünkben, a teljeskörű elektronikus ügyintézésnek köszönhetően rövid időn belül megkapja tőlünk biztosítási ajánlatát***. Amennyiben olyan biztosítót választ, ahol szükséges a saját kezűleg aláírt alkuszi megbízás visszaküldése (emailben beszkennelve, vagy lefényképezve, ill. faxon, vagy postán), a kötést követően rögtön e-mailben értesítjük Önt.

Autóvásárlás menete, KGFB kötése

3. Eredetvizsgálat

A gépjármű eredetiségvizsgálata az arra kijelölt műszaki vizsgaállomásokon történhet. Tájékozódjon, hogy lakhelyéhez hol van legközelebb ilyen állomás és foglaljon telefonon időpontot, a későbbi várakozások elkerülése érdekében. Mindenképp vigye magával az adásvételi szerződést, a kinyomtatott biztosítási ajánlatot és a személyes okmányait.

4. Okmányiroda

Az utolsó állomás az okmányiroda. Szüksége lesz a biztosítási ajánlatra, az eredetvizsgát igazoló dokumentumokra, az adásvételi szerződésre és a személyes okmányaira. (A legegyszerűbb, ha az Ügyfélkapu rendszerén foglal időpontot, hogy ne kelljen külön szabadnapot kivenni az ügyintézésért.) A papírok átadása után megtörténik a gépjármű átírása, új forgalmi engedély és törzskönyv kerül kiállításra az újdonsült tulajdonos nevével. Fontos, hogy az okmányirodai ügyintézésre 15 naptári nap áll rendelkezésre – amennyiben ezt a határidőt nem tartja be, akkor büntetést fog kiszabni az okmányiroda.

Ha a fentiek sikeresen lezajlottak, akkor már csak egy maradt hátra, az, hogy gratuláljunk és balesetmentes, élményekkel teli kilométereket kívánjunk!

*Fedezetlenségi díj: napidíj (teljesítmény, férőhely, vagy tömeg alapján), amelyet a MABISZ felé kell a tulajdonosnak fizetni abban az esetben, ha a tulajdonában lévő gépjármű nem rendelkezik kötelező biztosítással. Új, vagy használt gépjármű vásárlása esetén a tulajdonszerzés napjától a biztosítás a biztosítás kezdetéig fizetendő díj. 

**A következő partnereink ajánlatai közül választhat, amennyiben nálunk köti meg online, vagy telefonon járműve biztosítását: Aegon, Allianz, Generali, Genertel, Groupama, K&H, KÖBE, Magyar Posta, Signal, Union, Uniqa és Wáberer.

***A biztosítási ajánlat biztosítási igényt fogalmaz meg. KGFB esetén a biztosítási ajánlattal 60 napig tudja az okmányiroda és a hatóságok felé igazolni kötelezőjét – ezalatt fogja Önnek megküldeni választott biztosítója a kötvényt.

Frissítés dátuma: 2021.07.21.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat