Utazási tippek a koronavírus-járvány idején

Egy nyaralás minden esetben sok előkészületet igényel, a jelenlegi helyzetben azonban még több szervezésre és informálódásra lesz szükség. Megmutatjuk mire figyeljen, ha külföldi utat tervez.

Rugalmasság

Az első és egyik legfontosabb dolog, hogy az idei nyaralással kapcsolatban legyen rugalmas, és álljon készen arra, hogy egy esetleges változásból is a lehető legjobbat hozza ki.

A korlátozások feloldása ugyanis nem végleges, ha a helyzet rosszabbodik, azokat bármikor visszaállíthatják, legyen szó határzárról, éttermek, múzeumok, hotelek bezárásáról. Ez pedig egy új szállás vagy program keresését eredményezheti, sőt a legrosszabb esetben akár az egész utazást le kell mondani.

Emiatt fontos, hogy legyen rugalmas, például múzeumbezárás esetén ne essen kétségbe, hanem keressen új programot. Érdemes már az utazás előtt összegyűjteni néhány alternatívát.

Informálódjon a célországról

Mielőtt elutazik egy idegen országba - pláne ha korábban még nem járt ott - bizonyára utána néz az ország szabályainak, kultúrájának és nem utolsó sorban a látnivalóknak. Ez azonban idén nem elég.

A szokásos információk mellett a következőknek mindenképp járjon utána:

  • Milyen szabályok, korlátozások vonatkoznak a beutazásra? pl.: Kell-e 14 napos karanténba vonulni? Szükség van-e negatív koronavírustesztre?
  • Milyen mindennapi korlátozásokat kell betartani? pl.: Milyen helyeken kell maszkot viselni? Milyen intézmények vannak még zárva, és melyek nyitottak már ki?
  • Milyen koronavírus statisztikákkal rendelkezik a célország? pl.: Hányan fertőződtek meg az országban? (Ezt érdemes a lakosságszámhoz viszonyítani.) Mekkora az elhunytak és a betegségből felgyógyultak aránya?
  • Milyen az ország egészségügye és milyen ellátásra jogosult, ha esetleg megfertőzödne?

Ezek közül szinte mindenre választ talál a Konzuli Szolgálat hivatalos oldalán és a John Hopkins Egyetem statisztikai nyilvántartásában.

Kerülje a nagyvárosokat és turistalátványosságokat

A járvány terjedésének szempontjából az egyik legnagyobb kockázatot a tömegközlekedés rejti, így ha teheti, válasszon más módot az utazásra. Emiatt jobb, ha repülőgép, vonat vagy busz helyett idén autóval utazik.

Miután kiválasztotta, hogy mely országba szeretne utazni, azt is el kell dönteni, hogy azon belül pontosan hol kíván nyaralni. Szinte biztos, hogy mindenki meg szeretné látogatni a Colosseumot, a London Eye-t vagy napozna Korfu és Míkonosz szigetén, ezeket a népszerű - és emiatt igencsak zsúfolt - helyeket jelenleg azonban érdemes inkább elkerülni.

Ezek helyett inkább válasszon a turisták által kevésbé ismert, sok esetben rejtett helyeket, sőt ha teheti, maradjon távol a városoktól és az építmények helyett idén a természeti csodákban gyönyörködjön.

Amellett, hogy csökkenti a fertőzés kockázatát, még az adott ország atmoszféráját is jobban át tudja élni, ha nem a turisták, hanem az ott élők közt száll meg.

A lemondás feltételei

Ahogy korábban említettük, idén sajnos számolni kell azzal, hogy az utazást lehet, hogy le kell mondani. Emiatt fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy mik a lemondás feltételei. Mindig tájékozódjon arról, hogy az utazáshoz közeledve milyen összegekkel kell számolni, ha lemondja a szállást vagy repülőutat.

A jelenlegi helyzetben szerencsére az utazási irodák, légitársaságok és szálláshelyek is rugalmasabbak ezzel kapcsolatban.

Kerülje a tömegközlekedést

A járvány terjedésének szempontjából az egyik legnagyobb kockázatot a tömegközlekedés rejti, így ha teheti, válasszon más módot az utazásra. Emiatt jobb, ha repülőgép, vonat vagy busz helyett idén autóval utazik.

A nyaralás alatt szintén érdemes elkerülni a tömegközlekedést, ha azonban anyagi vagy környezetvédelmi okok miatt nem szeretne mindenhová kocsival járni, akkor a városon belül béreljen kerékpárt. Ezáltal nem csak saját magát és a környezetet védi, hanem a látványban is többet gyönyörködhet.

Nem mindenhova érvényes az utasbiztosítás

Az utasbiztosítás megkötése minden külföldi út előtt fontos, járványhelyzet esetén azonban elengedhetetlen, ugyanis a Biztosító fizeti, ha koronavírus-fertőzés miatt kórházi ellátásra szorul.

Amennyiben azonban az utas olyan területre vagy régióba utazik, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt térségek között, az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus fertőzés kapcsán felmerülő kárigények vonatkozásában.

Frissítés dátuma: 2020.06.25.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat