Veszélyben a kormány baleseti adóhoz fűzött reményei

Ahogy azt már mi is megírtuk, még a legóvatosabb becslések alapján is akár többszörösével csökkenhetnek a jövő évi kgfb díjak, ami Napi Gazdaság jóslata szerint meglepő eredményt hozhat. Ez ugyanis veszélybe sodorja a kormány által a baleseti adóból remélt költségvetési bevételeket.

A biztosítótársaságok idei ajánlataiból kiderül, agresszív versenyt kívánnak indítani az ügyfelekért, hiszen meglehet, hogy ez az utolsó alkalom, amikor erre lehetőségük nyílik. (Idén a felmérések szerint az autósok 90% készül váltani, ami azt jelenti, hogy akár 1,5 millió autótulajdonos dönthet úgy, megválik korábbi biztosítójától, ám eközben vészesen fogy az évfordulóra váltók száma. A november eleji kampánynak jövőre már nem lesz akkora jelentősége, mint idén és a korábbi években volt.)

Az agresszív verseny keretében az elemzők által várt 5 %-os csökkenés helyett egyes biztosítók 15-20 %-kal mérsékelték díjaikat, így az eddigi kalkulációk alapján a jövőre várható átlag díjak a mostani nagyjából 17 000 forintról egészen 14 ezerig is csökkenhetnek.

Ebben az esetben, feltételezve, hogy az ügyfelek nagy része a kedvezőbb díjszabást választja majd, az államkasszába befolyó baleseti adó mértéke a tervezettnél jóval kevesebb lesz. A kormány hivatalosan 30 milliárddal számol, a jelenlegi számítások alapján azonban ez az összeg 20 milliárd alatt marad. Így várhatóan elmaradnak az újabb engedmények is, ami a fuvarozókat nehéz helyzetbe hozhatja, írja a lap.

Frissítés dátuma: 2011.11.02.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat