5 autós extra a biztonsága érdekében

Számos autós extra létezik, melyek a kényelmünket szolgálják a mindennapokban, vannak azonban olyanok, melyek akár az életünket is megmenthetik. Nézzük meg, melyek ezek közül a leghasznosabbak.

Memória-csomag  

Ez az autós extra remek megoldás akkor, ha egy járművet többen használnak. A memória-csomag lényege, hogy az megjegyzi az olyan egyedi kényelmi beállításokat, mint az ülés, a kormány és a visszapillantó-tükör pozíciója. Így nem kell bajlódni a visszaállítással, ha a másik sofőr elállította.

Ez egy kényelmi megoldásnak tűnik, emellett azonban a biztonságos vezetésben is szerepet játszik. Hiszen a reggeli sietségben sokan nem állítják vissza nekik megfelelően az ülést, a kormányt vagy a tükröt, ami kényelmetlen helyezetet okoz vezetés közben, vagy ami még rosszabb vezetés közben próbálják megtalálni a helyes beállítást, ami igen balesetveszélyes.

Tempomat

Ennek az extrának, akkor veszi leginkább hasznát, ha hosszú, sebességváltozás nélküli útszakaszon közlekedik. A tempomat ugyanis képes rögzíteni az adott sebességet, és azt a gáz használata nélkül tartani.

Attól sem kell tartani, hogy nem tud időben kisebb sebességre váltani, hiszen a tempomat fékezés hatására kikapcsol, így ismét Ön irányít. A tempomatnak létezik egy adaptív változata, ami arra is képes, hogy figyeli a távolságot az Ön és az előtte haladó járműve között, és szükség esetén lefékez, ezzel megelőzve számos balesetet.

Holttérfigyelő rendszer

Vezetés közben az egyik legkiszámíthatatlanabb terület a holttér, hiszen semmi sem rosszabb vezetés közben annál, mint amit nem látunk. Számos baleset forrása, hogy a vezető nem látja az itt elhelyezkedő személyeket vagy járműveket.

A holttérfigyelő rendszer azonban ezeket is érzékelni tudja, és hang- vagy fényjelzéssel jelzi a sofőr számára, így elkerülve a balesetet.

Sávtartó asszisztens

Bár az eddigi példák mindegyike balesetveszélyes, mégsem járnak olyan súlyos következményekkel, mint ha autójával elhagyja a megfelelő sávot. A sávtartó asszisztens azonban segít, hogy ezt elkerülje.

Ha úgy érzékeli, a gépjármű elhagyni készül a sávját - nem szándékosan-, akkor hangjelzéssel vagy a kormány rezgésével figyelmezteti a sofőrt.

Vészfékasszisztens

Bár általában nem járnak személyi sérüléssel, de anyagi károkat és sok bosszúságot okozhatnak a kisebb koccanások, melyek igen gyakoriak a városon belüli vezetés során. Az autókba építhető vészfékrendszer azonban érzékeli ezt a veszélyt, és közbe lép.

Az automatikus vészfék azonban nem csak a kisebb koccanások megelőzése miatt fontos, nagyobb sebesség esetén akár az életünket is megmentheti.

Az autós extrák tehát nagyban hozzájárulnak a balesetek elkerüléséhez, azonban még így is megtörhet a baj, így ezek mellett is érdemes CASCO biztosítást kötni.

Frissítés dátuma: 2020.02.20.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat