Lakásbiztosítás kampány 2024 »

A biztonságos vezetés aranyszabályai

A jogosítvány megszerzése nem a legkönnyebb, azonban a vezetés igazán nehéz része akkor jön, amikor magunkra maradva kell irányítani és karbantartani az autót.

Az évek és a rutin – hallhatjuk gyakran a sok éve balesetmentesen közlekedő sofőröktől. Ne felejtse el azonban, hogy váratlan helyzetek mindig adódhatnak, még a profikkal is. Mivel előzheti hát meg az esetleges baleseteket?

Mielőtt még vezetne: a gépkocsi ellenőrzése

Csak úgy, mint a forgalmi vizsga előtt, bizonyosodjon meg az autó állapotáról. Itt azonban nem a sikeres vizsgakimenetel, hanem az utasok testi épsége a tét.

A következőket ajánlott ellenőrizni a napi első vezetés előtt:

  • világítás (lámpák, index)
  • fékek
  • tükrök épsége, beállítása, tisztasága
  • kormány és kerék holtjátéka
  • műszerfal visszajelző lámpái
  • téli, esős időszakban az ablakfelületek tisztasága

Amennyiben meredek terepen használja gépkocsiját, erősen javasolt gyakran ellenőriztetni a lábfék állapotát.

A vezetés

Alapvetőnek tűnhet, néhányan azonban nem megfelelően alkalmazzák a KRESZ szabályait. Legyen az gyalogos, kerékpáros, autós – a közlekedés összes résztvevője ludas, ha a balesetekről van szó.

Mivel a gyalogosok és biciklisek nem feltétlenül vannak tisztában a közlekedési szabályokkal – igen, előfordul, hogy még a mackósajt táblának sem tudják a jelentését –, jobb híján az autósoknak kell ügyelniük a biztonságos közlekedésre.

A tiszta tudat törvényi kötelezettség, de emellett fontos megemlíteni egy, talán az előbbinél is gyakrabban előforduló tényezőt (ami ellen a törvény sem tud nagyon mit tenni): a fáradtságból adódó figyelmetlenséget. 

Ha úgy érzi, a kelleténél ingerlékenyebb és figyelmetlenebb, adja át másnak a volánt, vagy válassza a tömegközlekedést, kerékpározást.

Próbálja elkerülni a hosszú, nagy figyelmet igénylő vezetést. Könnyen előfordulhat bárkinél, hogy rossz irányba teszi ki az indexet, vagy nem jól becsüli meg a távolságot - több órás koncentrálás után. Tehát ha úgy érzi, pihenésre van szüksége, tegyen szünetet, ne erőltesse a vezetést.

Amivel még fokozhatja a biztonságot: védelmi berendezések

A megfelelő védelem kialakítása már a gépjármű kiválasztásával kezdődik. A teljesítményen és fogyasztáson túl a jármű felépítését, biztonsági felszereléseit is vegye figyelembe (még akkor is, ha balesetmentesen vezet – balesetet ugyanis nem csak az okozó szenvedhet).

A légzsákok láthatatlan, ámde biztos védelmet nyújtanak; 

az autó kiválasztásakor szenteljen külön figyelmet arra, hogy milyen fajta és minőségű védelmi berendezések találhatóak benne.

A biztonsági öv és a gyerekülés használata elengedhetetlen: minden esetben kösse be övét, illetve helyezze be a gyermekutast a külön erre a célra tervezett ülőalkalmatosságra. Legalább millió ember köszönheti életét ezeknek a találmányoknak – használja őket, hiszen sosem tudhatja, mikor lesz éppen Önnek és utasainak szüksége rá.

Frissítés dátuma: 2018.12.07.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat