Az autó is leéghet

Csak sajnos az autók nem a naptól égnek le, hanem általában elektronikai meghibásodás miatt, amik egy részét meg lehetne előzni. Mindenesetre jó, ha kéznél van egy poroltó.

Aggasztó számok

Még nem telt el öt teljes hónap az évből, de már majdnem 250 autó gyulladt ki - ezek során pedig 9 személy sérült meg

Mitől gyulladhat ki az autó?

Sokszor a motortérben szivárgó üzemanyag, a hidraulikus eszközöket működtető olajok, továbbá a lerakódott benzin- és gázolajmaradványok miatt keletkezik tűz. Gyakori tűzokozók a szakszerűtlen elektromos javítások is. További ok lehet még az elhasználódásból eredő hiba is: pl. a biztosítéktábla meghibásodása.

Mit lehet tenni?

Először is: nagyon gyorsan kell reagálni, mert az autótűz pár perc alatt is iszonyú pusztítást hajt végre. Másodszor: fokozott óvatossággal kell eljárni - főleg, ha fel kell nyitni a motorteret, mert ilyenkor hirtelen csaphatnak ki a lángok a motorháztető alól.

Tehát:

1, Meg kell állni a gépjárművel.

2, El kell hagyni a járművet. 

3, A 2 kg-os porral oltóval el kell fojtani a lángot a hűtőrácson át, vagy a motorháztető felpattintásával keletkezett résen át. 

4, Ideális esetben az autóvezetőnél van egy 2 literes ABF habbal oltó tűzoltókészülék is, aminek segítségével lehűthetőek a felforrósodott alkatrészek.

Megelőzésképp pedig mindenképpen érdemes CASCO-t kötni, mivel a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ilyen esetben biztosan nem térít.

Forrás: kreszvaltozas.hu

Frissítés dátuma: 2022.05.18.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat