Biztosítók szövetsége: alig nőtt a casco biztosítások száma az idei első három negyedévben

Az elmúlt évek 5-6 százalékos állománybővülése után az idei harmadik negyedév végére alig több mint 1 százalékkal emelkedett a casco szerződések száma a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A szervezet ennek okát az új autók piacának visszaesésében látja.

A Mabisz közleményében felidézte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján szeptember végén mintegy 996 ezer casco szerződést tartottak nyilván.

Magyarországon a teljes gépjármű-állománynak csak a 21,3 százalékára kötöttek casco biztosítást. Ebben az alacsony arányban szerepet játszik az is, hogy a hazai személygépkocsik átlagos kora magas, 14,4 év, casco biztosításokat pedig jellemzően új, illetve fiatalabb autókra kötnek - jelezte a szövetség.

A magyarországi casco állománya alig több mint egyhatoda a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) állományának, míg díjbevétele meghaladja a kgfb díjbevétel 40 százalékát.

A lecsökkent lakossági autóhasználat miatt az idei második negyedévben alacsonyabb volt a bruttó kárráfordítás a tavalyinál, az első és a harmadik negyedévben ugyanakkor magasabb, így nem várható, hogy az év egészében jelentősen alacsonyabb lesz a kárkifizetés az előző évinél - közölte a Mabisz, hozzátéve, hogy a gépjárműalkatrészek ára és a szervizek növekvő munkaerő-költségei önmagukban is növelik az autós biztosítások kárráfordításait.

Forrás: MTI

További hasznos információk a casco biztosízásról:

Frissítés dátuma: 2020.12.11.
Ossza meg, ha tetszett
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat