Casco a finanszírozott járművek esetén

Bizonyos esetekben a Casco megkötése is kötelező: ha a gépjármű finanszírozott. Mutatjuk mit érdemes tudni ezzel kapcsolatban.

A KGFB megkötése minden gépjármű esetén kötelező, hiszen ez fogja fedezni az általunk másoknak okozott károkat. Így minden autós biztonságban érezheti magát, hiszen a számára okozott károk biztosan kifizetésre kerülnek.

A Casco azonban már más kérdés, ez esetben a biztosítás a saját magunknak okozott károk egy részét fedezi. Ezt azonban alapesetben nem kötelező megkötni, vannak azonban ez alól is kivételek.

Ha a gépjármű finanszírozott - hitellel vásárolt vagy lízingelt -, akkor a KGFB mellett a Casco megkötése is kötelezővé válik. Ezt pedig mindig az üzembentartónak kell fizetnie, vagyis lízing esetén nem a lízingcég, hanem a gépjárművet lízingelő személy fizeti.

Bár maga a Casco megkötése kötelező, a szolgáltatót mi magunk választhatjuk ki. Egyes lízingcégek vagy hitelintézetek ajánlanak számunkra biztosítókat, nagyon fontos azonban, hogy ez csupán ajánlás lehet, kötelezővé nem tehetik, hogy egy adott szolgáltatónál kössük meg a biztosítást.

Tehát azt, hogy melyik biztosítónál kötjük meg a szerződést a bank vagy a lízingcég nem szabhatja meg, azt azonban igen, hogy a biztosításnak, mely területeket kell lefednie, így érdemes alaposan utánajárni annak, hogy az egyes biztosítók milyen lehetőségekkel szolgálnak.

Vannak azonban olyan hitelszerződések, melyek a törlesztőrészlet mellett a Casco díját is tartalmazzák, ez esetben tehát nincs mód más biztosítót választani - legalábbis nagyon bonyolult és hosszú folyamat. Ezekben az esetekben mindig hasonlítsuk össze a lehetőségeket és az árakat, hogy megéri-e ezt az esetet elfogadni, vagy érdemesebb egy másik hitelintézetet keresni.

Mi történik, ha megszűnik a gépjármű finanszírozása?

A hitel kifizetése után a gépjármű a saját tulajdonunk lesz, így továbbra is a mi felelősségünk a Casco biztosítás fizetése. Ez esetben azonban már csak a KGFB megkötése a kötelező - továbbra is érdemes azonban a Cascot is igénybe venni.

A lízingelt autó esetében azonban teljesen más a helyzet, ugyanis a lízingszerződés lejárta után már semmilyen kötelezettséggel nem tartozunk a gépjármű felé, így a Cascot sem kell fizetnünk. A biztosítást nem veheti át másik személy, az új lízingelőnek új szerződést kell kötnie.

Frissítés dátuma: 2020.03.09.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat