Készítse fel gépjárművét a télre!

Télen a hideg és a havazás miatt az autónk és mi magunk is nagyobb veszélynek vagyunk kitéve, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani gépjárművünk ellenőrzésére.

 Az egyik legfontosabb és talán legtriviálisabb szempont a megfelelő állapotú és korú téligumik használata. Azonban korántsem mindegy, hogy milyen téli gumit vásárolunk, na és mennyiért.

Hidegben nem csak a gumikra, hanem a felnikre is érdemes odafigyelni. Sokan esztétikai okokból az alufelniket preferálják, a téli hónapok alatt azonban érdemes acélfelnire váltani, ugyanis a sózott utak és a hó miatt az alumínium hamarabb kezd el oxidálódni, mint az acél. Ezt jelzi, ha sokkal sűrűbben kell a kerekekbe pumpálni: kezdetben hetente, majd akár naponta is. 

Apropó keréknyomás. Ha a pénztárcánkat és magunkat is kímélni akarjuk, akkor érdemes az optimális guminyomást fenntartani. Az ajánlott keréknyomást tartalmazó táblázatot a vezetőoldali első ajtónál, vagy a tankolónyílás ajtajánál érdemes keresni.

Ha a gumi középen kopott el leginkább, akkor magas a guminyomás. Ez nem jó, mert kisebb a súrlódás és hosszabb a fékút, ami télen, havas, jeges utakon igencsak veszélyes. Ha a kopás a vállrészen jelentősebb, akkor viszont alacsony a guminyomás.

A lapos gumi jobban kopik, többet is fogyaszt az autó, viszont jobban is tapad.

Törekedjünk az arany középútra! Ahhoz azonban, hogy biztosak legyünk a nyomás mértékében érdemes beszerezni egy nyomásmérőt; hosszú távon megtérül a megspórolt benzin árából.

Télen számos baleset okozója a nem megfelelően üzemelő fék. A szezon előtt érdemes ellenőriztetni a fékbetétek és féktárcsák állapotát, valamint a fékfolyadék mennyiségét, minőségét. Egy jól működő fék sem mindig segít, hiszen a jeges, havas utak nagyon csúszósak, ezért télen kiemelten fontos, hogy hosszabb követési távolságot tartsunk, és kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat.

Hiába a megfelelő gumi és a jól működő fék, ha nem indul az autó. Kulcsfontosságú már ősszel az akkumulátort ellenőriztetni, hiszen ahogy csökken az átlaghőmérséklet, úgy csökken az akkumulátorunk teljesítménye is. Jó tudni, ha csak rövid utakat teszünk meg a gépjárművel, akkor rendszeresen töltsük külön is az akkumulátort. De vigyázat! A túltöltést kerülni kell. Az öt évnél idősebb akkumulátort érdemes lecserélni, mert bizony egyik napról a másikra tönkremehet.

Télen hamarabb sötétedik, ezért fokozottan oda kell figyelni a gépjármű világítására. Természetesen mindig fontos, hogy a fényszorók világítsanak - és megfelelően világítsanak -, de télvíz idején, mikor rövidebbek a nappalok, és már akkor sötét van, amikor délután hazafelé tartunk a munkából, ez még inkább szükséges. Érdemes gyakrabban átnézni a lámpatestek burkolatát, és ha le van koszolódva, akkor lemosni azt.

Már ősszel ellenőriztesse a hűtőfolyadék fagyállóságát, különben télen szétfagy a hűtő. A hűtőfolyadék kiválasztásánál ügyeljen a megfelelő határértékekre. 

Nem hátrány, ha a szélvédőmosó folyadék se fagy meg, továbbá az ablaktörlő lapátok se csíkoznak, különben nem nagyon fogunk kilátni a latyakos, sáros szélvédőn...

Míg kívül a sárral, belül a párával kell felvenni a harcot. Kevésbé csapódik le a szélvédőre pára, ha előtte borotvahabbal áttöröljük. Használaton kívüli zokniba töltött macskaalom is sokat segít, mert magába szívja a nedvességet. Komolyan, próbálják csak ki! 

A gumitömítések hidegben elveszítik rugalmasságukat és könnyen elrepedhetnek. Emiatt érdemes őket időről időre egy kis hétköznapi, patikában kapható glicerinnel áttörölni.

Mielőtt útnak indulnánk - főleg hosszabbnak -, mindig ellenőrizzük az olajszintet, így kevésbé érnek váratlan és költséges meglepetések a téli hidegben.

Nem is gondolnánk, milyen hasznos télen a kocsiban a gumiszőnyeg! A vizes, havas lábbeliről lefolyó víz, illetve leolvadó hó átáztatja a kárpitot, amitől rozsdásodni kezd a kasztni. A gumiszőnyeg mindezt megakadályozza, és a kocsit is tisztán tartja.

Fenti intézkedések után sokkal nyugodtabban vághatunk neki a téli utaknak, de sose feledjük, egy baleset sosem csak rajtunk múlik, ezért ilyenkor legyünk még inkább türelmesek és körültekintőek.


Még a legrutinosabb sofőröket is érheti baleset, ezért mindig kössön CASCO biztosítást.

Frissítés dátuma: 2019.12.17.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat