Lakásbiztosítás kampány 2024 »

Két nap Odesszában, Ukrajna lendületes városa a Fekete-tenger partján - 1.rész

Azt gondolnánk nehéz a történelmi látnivalókkal és a finom kultúrával megáldott Kijevvel versenyezni vagy Lviv „Mitteleuropa” jellegét lekörözni, de Odessza – Ukrajna harmadik legnagyobb városa és forgalmi kikötője a Fekete-tengernek – felveszi a versenyt.

(eredeti szöveg: Brana Vladisavljevic - a Lonely Planet írója)

 Az egymást érő strandjai az ország első számú nyári célpontjává tűzi, valamint a kibontakozó kulináris lehetőségek a regionális hatások ígéretes fúzióját tükrözik. A felszín alá betekintve láthatjuk, hogy végtelen számú történet húzódik minden pontján ennek a hedonista városnak, amit a sztyeppén alapított II. Katalin cárnő. Odessza a 19. századi „szabad kikötő” hagyatéka. Számos európai bevándorló és az egykor virágzó zsidó közösség még mindig jelen van az orosz írókról elnevezett macskaköves utcákon, a neoklasszikus és Art nouveau stílusú villák pasztellszínű homlokzatain, roskadozó udvarok belsejében és a katakombák labirintusában. Itt olvashatsz róla, hogyan hozd ki a legtöbbet belőle, ha csak pár napra érkeztél.

Első nap

Reggel

Ez a város gyalog a legélvezetesebb, úgyhogy kezd egy reggeli kávéval – vagy egy kompóttal (gyümölcsös ital) – a Kompótban, a védjegyes odesszai kávézóban a Derybasivska sétálóutcán. Egy kényelmes séta a kikötőbe átvezet egy ’ki-kicsoda’ túrán Odessza híres majdani lakóival. Keresd José de Ribas (a spanyol, aki építette az odesszai kikötőt) emlékszobrát a sétálóutca legvégén, a szeretett orosz költőt, Alexander Pushkint az oszlopsoros városházánál a sarkon, és a francia Duc de Richelieu-t (a város első kormányzója) a háromágú Prymorsky sugárúton az ikonikus Potyemkin-lépcső felett.


Valószínűleg a legtöbbet fotózott Odesszai látképen – előhívva a a híres jelenetet Sergei Eisenstein nagyszerű filmjéből, a Patyomkin páncélosból – a fokokat lépcsőzetes isztambuli és görög parkok szegélyezik, ezzel egy tökéletes pihenőhelyet nyújtanak elképesztő kilátással az alul húzódó kikötőre (használd a felvonót, ha épp lustább kedvedben vagy). A reggel margójára tökéletes választás a Szobrok kertje az Odesszai Irodalmi Múzeumban, ahova egy helyivel érdemes menni, hogy kiélvezhesd az odesszai személyek urbán legendáit ezen a nyitott kiállításon; egy újabb szobrot hozzáadnak minden április elsején, a város éves Carnival Humorina rendezvényének keretein belül.

Délután

Hogy megtapasztald Odessza gazdag kulináris élvezeteit, ugorj be a városi kaja piacra egy gyors ebédre. Egy csábító kavalkád tárul a szemünk elé, a burgerektől és tésztáktól kezdve a humusz bárokig és phó levesig, amit sokszor egy rozoga tető alatti standnál árulnak minden megtalálható.

Kellően megtelve vágj neki Odessza egyik legizgalmasabb expedíciójának: a katakombáknak. Nagyszerű élményben lesz részed a Földalatti Odessza titkai múzeumban Moldavankában – a hányattatott sorsú városrész tökéletes leírását kapjuk Isaac Babel Odesszai Meséjében. A két órás körbevezetés 25 méterrel visz le a föld alá 3 kilométernyi alagútban (csak egy töredéke a város 2000 km hosszú katakombájának), és a mészkőfejtők, a csempészek és rabszolga kereskedők, a második világháború partizánjainak ellenállási mozgalmának és a szovjet búvóhelyek elképesztő történeteit meséli el.


Ha visszaértél Odessza macskaköves utcáira, töltsd a délután hátralévő részét egy kis kinti mókával. Egy bandukolás a terpeszkedő Shevchenko Parkon át elvezet a Lanzheronhoz, az első a strandvonulaton, ami a központtól délkeletre húzódik. Odessza nem büszkélkedhet eredeti és káprázatos homokállománnyal, és mégis a strandjai teljesen megtelnek nyaranta, így két keréken felfedezni az 5,5 km hosszú Egészség útját egy nagyszerű módja, hogy végignézd a partot. Bérelj egy kerékpárt Lanzheronnál és kövesd az utat Arkadiába, ahol jutalmul megihatsz egy italt az egyik partmenti bárban.

Este

Ha érzel rá elhivatottságot (és nyár van), maradj az Arkadián, hogy megtapasztald Odessza becstelen éjszakai életét, ahol az Ibiza-stílusú klubok hajnalig lármáznak. Vacsoráért sem kell messzire menni – a híres Dacha klassz választás, ahol finom ételeket fogyaszthatsz egy orosz vidéki házra emlékeztető környezetben. Egy csendesebb estéhez menj a Városi kertbe, hogy megkóstold az ukrán borscs levest, a fekete-tengeri lazacot és a grúz khachapuri süteményt a stílusos Klarabarában, majd élvezd az élő jazzt az otthonos Perron 7-ben.

Forrás

Második rész »

Frissítés dátuma: 2018.10.01.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat