Két nap Odesszában, Ukrajna lendületes városa a Fekete-tenger partján - 2. rész

Második nap

Reggel

Kezdd a napot egy ‘gogol-mogol eszpresszóval’ a Gogol-Mogolban, egy vidám kávézó, ami a hagyományos tojás alapú desszert után kapta a nevét és régi könyvekkel és biciklikkel van díszítve, majd töltsd a reggelt múzeumlátogatással.

Az Odesszai Archeológiai Múzeumban kevésbé várt alakokkal tudsz megismerkedni a hely történetének feltárása során. Csodás szobrok és szarkofágok tanúsítják a görög gyökereket a Fekete-tenger északi vonalán. A szkíta részleg életre kelti a nomád harcosokat, akik egykor lerohanták Ukrajna sztyeppéit.

Délután

Ha eljön az ebéd ideje, akkor állj meg a menő Odessza Gasztro bárnál, hogy egy egészséges tapasszal vagy grillezett hússal megtelve indulj tovább. Az italokat egyelőre hagyd, a következő állomáson szükség lesz a józanságra.

Szállj fel egy trolira a Shevchenko Parknál a Shustov Cognac Múzeumig, ami határozottan érdemel egy látogatást, akkor is, ha nem vagy ennek a nedűnek a szerelmese. A vezetett látogatás magában foglalja a kóstolást és online is lefoglalható; sok-sok információt gyűjthetsz a Shustov családról, az ital történetéről (még 1803-ban hozták az odesszai kikötőbe) és a 150 éves Odesa Cognac Gyárról is, ahogy végigiszod az utad a gyár ősi pincéiben.

Ezután megint szállj trolira, amivel eljutsz a Privoz Piacra, ami megint csak egy régóta fennálló (de nem kevésbé autentikus) városi intézmény. Elvegyülve az átlag odesszai lakosok között ebben a hatalmas, kaotikus termelői piacon, ahol szó szerint bármit meg lehet kapni – a kaviártól a kalóz CD-kig – kifejezetten élvezhető módja a helyi életvitel megtapasztalásának. Mindeközben a friss portékákkal megrakott bódékat vizsgálhatod meg és alkudozhatsz a használt holmikért.

Este

Menj el a Palais Royal Garden-be, ahol meg tudsz vacsorázni a Maman-ban, ez a legjobb helyszín a fúziós konyha kipróbálására Odesszában, de csatlakozhatsz a Dizyngoff klassz társaságához is a Potyemkin Lépcső közelében, ahol csábító koktélok vannak és nagyobb francia és közép-keleti ráhatás az étlapon.

Stílusosan fejezd be a napot egy előadással a pompás Odesa Opera & Ballet Theatre-ben, amit a neoklasszicista építészetéért és kiváló akusztikája miatt is dicsérnek. Ha pedig jobban érdeklődsz az alternatív kultúra iránt, akkor ne hagyd ki a kültéri Green Theatre-t a Shevchenko Parkban, ami egy rendkívül változatos programsorozattal rendelkezik koncertekkel, filmekkel és más egyébbel a meleg, odesszai éjszakákon.

Valósítsd meg!

Odesszának viszonylag jó a megközelíthetősége, repülővel számos európai városból, de Isztambulból és Tel-Avivból is elérhető. Ha Kijevbe repülsz, akkor sok napi járatot tudsz igénybe venni Odessza és a főváros között (ami csak egy órára van onnan), de választhatod a romantikusabb éjszakai vonatjáratot is.

A magas hegyektől az aranyszínű homokig kelet-Európa felfedezőtúrát biztosít az ősitől a kortárs kultúráig – mindig kellő durvasággal...

Shopping

A francia ihletett luxus színhelye a Hotel de Paris Odessa kortárs butik-hotel, ami nemrégiben nyílt egy restaurált 19. századi villában egy percre a Potyemkin Lépcsőtől. Van benne egy gyógyfürdő és egy nemzetközi konyhát felvonultató étterem.
A kisebb költségvetésből utazók számára tökéletes választás a Babushka Grand Hostel egy 18. századi épület belsejében közel a vonatállomáshoz és a Privoz Piachoz, kollégiumi és saját szobákat is kínálnak, közös konyhával és kényelmes környezettel.

Első rész »

Frissítés dátuma: 2018.10.01.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat