Lakásbiztosítás kampány 2024 »

Klíma az autóban: A légkondi és az egészség

A klíma nem megfelelő használata jelentősen károsíthatja az egészségünket. Cikkünkben megmutatjuk, mire figyeljen egészségi állapota érdekében.

A maximumra kapcsolt ventilátorfokozat felhúzott ablakok mellett csupán a benti forró levegőt fogja forgatni, ami a közérzetünkre és a fizikai állapotunkra is káros lehet.

Amikor kint 30-35 fok van, akkor gyakran esünk abba a hibába, hogy a klímát nagyon alacsony szintre állítjuk, a hirtelen hőmérsékletváltozás azonban rettentően megterheli a szervezetet, így mindig figyeljen arra, hogy a kinti hőmérséklethez képest maximum 10 fokkal kapcsoljuk alacsonyabbra a klímát.

 

A légáramot ne az utasokra irányítsa. Kánikula idején sokszor 5 perc alatt teljesen leizzadunk, majd beülünk a kocsiba, és élvezzük a hűsítő hideg levegőt, ez azonban megfázáshoz vezethet, így ehelyett érdemes inkább az ablak felé irányítani a huzatot, hogy minél hatékonyabban forgassa a beérkező levegőt.

A klíma nem csupán hűti, hanem szárítja is a levegőt, így hosszabb utakon figyeljen a elegendő folyadékbevitelre, ennek hiányában ugyanis a nyálkahártyánk kiszárad, leginkább a szemünk környékén. Ez pedig mindenki számára kellemetlen, de a sofőr esetében még balesetveszélyes is. A klíma kifogástalan karbantartásához elengedhetetlen a pollenszűrő, és annak rendszeres tisztítása, ez azonban az egészségünk szempontjából sem elhanyagolható, ugyanis a rendszerben megtapadó szennyeződések és gombák, nemcsak kellemetlen szaguk miatt zavarók, hanem az épségünkre is károsak, hiszen hosszú távon belélegezzük ezeket a különféle kórokozókat.

Frissítés dátuma: 2020.08.28.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat