Klíma az autóban: Mik a leggyakoribb hibák?

Az autó klímájánál sajnos számos probléma jelentkezhet, cikkünkben megmutatjuk, melyek a leggyakoribbak, és azt, hogyan lehet ezeket orvosolni.

A kánikula megjelenésével központi témává válik a klíma, legyen szó panel lakásról, családi házról, vagy éppen az autónkról. Utóbbi esetében azonban érdemes néhány dolognak utánajárni.

Melyek a leggyakoribb hibák?

Az autó klímájával kapcsolatban számos probléma felmerülhet, melyek orvoslása a legtöbb esetben igen költséges. Bár általában szerelőre is szükség lesz, azért jó, ha legalább a leggyakoribb hibákat felismeri. A klíma megfelelő használatával ezek többsége azonban könnyedén megelőzhető.

A büdös, kellemetlen szag a kórokozók jelenlétének a jele. Ez leginkább a gyakori páralecsapódás miatt alakul ki, melyért a folyamatos ki- és bekapcsolás a felelős. Ennek megelőzésére három megoldás létezik:

A másik gyakori probléma, hogy a klíma nem megfelelő hőmérsékleten működik, és hűvös helyett csupán langyos levegőt áraszt. Ez általában a nem elégséges mennyiségű gáz következtében fordul elő, leginkább akkor, ha az alkatrészek már elöregedtek.

Ebben az esetben minél hamarabb érdemes szakemberhez vinni az autót, ugyanis az idő előrehaladtával az alkatrészek tovább romlanak. Bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy valahol szivárog a gáz, és ez okozza a nem ideális hűtést, így érdemes egy alapos átvizsgálásra is elvinni gépjárművét.

A harmadik gyakori probléma, hogy a bekapcsolt klíma rettenetesen zajos. Bár ez is számos probléma tünete lehet, leggyakrabban mégis az elöregedett klímakompresszor a ludas.

Ilyenkor nincs mese az alkatrészt ki kell cserélni. Bár egy új klímakompresszor a 100 ezer forintot is meghaladhatja, cserébe tartósabb lesz, mint egy felújított darab.

Nincs gáz, tölteni kell! Vagy mégsem?

Ha az autó klímájáról van szó, akkor a leggyakoribb megoldás, amit hallunk, hogy egyszerűen fel kell töltetni gázzal, melynek ára nagyjából 10-15 ezer forint. Az erre utaló tünetek mögött azonban sokszor nagyobb probléma húzódik meg, így a töltés előtt érdemes egy szerelővel átnézetni a gépjárművet.

A leggyakoribb ok a repedt klímacső, ez sajnos 8-10 évnél idősebb autók esetében bármikor megtörténhet. A fémcsövek esetében sokan próbálkoznak azok javításával, hegesztésével, de sajnos ez csak átmeneti megoldás. Ha hosszú távon szeretnénk megoldani a problémát, akkor érdemesebb egy új klímacsövet szerelni az autónkba.

A klímacső mellett azonban számos más alkatrész is okozhat problémát:

  • Klímahűtő
  • Klímakuplung
  • Kompresszor
Frissítés dátuma: 2020.08.28.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat