Vadgázolás: fontos szabályváltozás történt

A vadászati törvény módosítása miatt ezentúl, ha az autó baleset egyik elszenvedője egy vad, akkor szinte minden esetben az autót vezető lesz a hibás gázolás esetén.

A vadászati törvény módosítása miatt ezentúl, ha az autó baleset egyik elszenvedője egy vad, akkor szinte minden esetben az autót vezető lesz a hibás gázolás esetén. 

A kérdéses törvény július elsején lépett hatályba. A vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény módosítása arról rendelkezik, hogy ezentúl szinte minden esetben az autósok lesznek hibásak vadgázolás esetén. 

A 2023. július 1-je előtti szabályozás

Július 1-ig ha a sofőr betartotta a KRESZ szabályait, akkor a kár áthárítható arra a vadásztársaságra, amelynek területéről a vad az úttestre tévedt, illetve bizonyos esetekben a közútkezelőre, hiszen a bírói gyakorlat alapján autópályán és gyorsforgalmi úton a sofőröknek nem kell számítaniuk arra, hogy az úttesten vad jelenik meg - az említett gyakorlat ugyanis elsődlegesen a vadásztársaság működésének körében felmerült rendellenességként kezeli ezeket az eseteket.

2023. július 1-ét követő (új) szabályozás

Az új jogszabály szerint nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy szinte ellehetetlenül annak bizonyítása, hogy a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben. Ha ezt a tényt a kárt szenvedett autós nem fogja tudja bizonyítani, akkor a vadásztársaság felelőssége nem fog fennállni - ami a gyakorlatban azzal jár majd, hogy nem lesz köteles megtéríteni az autóban szenvedett kár(oka)t.

A vadásztársaság felelőssége a törvénymódosítás értelmében nem lehetséges, ha a vad nem azért keveredett az útra, mert éppen űzték, lőtték vagy hajtották. Emiatt a lehetőség felmerül, hogy az autóvezetővel szemben a vadásztársaság fog igénnyel fellépni az elgázolt, tulajdonába tartozó vad megtérítésével kapcsolatban.

Javasolt a vadgázolás esetén azonnal rendőrt hívni és nagyon részletesen elvégezni a helyszínelést, az esemény pontos leírásáról, fényképpel, videóval alátámasztva a beszámolót valamint felvenni a kapcsolatot a vadásztársasággal. Fontos azt is tudni, hogy a piacon elérhetők kifejezetten vaddal történő gázolás esetére térítő kiegészítő felelősségbiztosítások, de ezek általában maximum 500.000 forintos értékhatárig vállalják a károk megtérítését. 

Frissítés dátuma: 2023.09.08.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat