Szorul a hurok az autópályán bliccelők nyakán

Véget ért az arany élet azok számára, akik eddig kihasználták a kiskaput az utólagos autópályadíj-fizetésre. Mostantól nem lesz elég, ha adott nap éjfélig megvásároljuk a virtuális matricát, mostantól a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) szigorítása miatt ideális esetben is egy órán belül jön a büntetés. 

Bár az állam útdíjrendeletének előírásai eddig sem engedélyezték az utólagos díjfizetést, az eddig használatban lévő ellenőrző rendszer hiányosságai miatt a fizetős útszakaszt használóknak elég volt, ha éjfél előtt bármikor megvásárolták az e-matricát. Tehát nem kellett aggódni azoknak, akik fizetés nélkül végigautóztak az ország valamennyi fizetős pályáján, lehetett bliccelni, elég volt csak a nap végén átgondolni, hogy merre is jártunk, és küldeni egy gyors SMS-t. Ez azért volt eddig lehetséges, mert a NÚSZ régi informatikai rendszere naponta csak egyszer, éjfélkor vetette össze az utakat használó járművek és az úthasználati díjat befizetők listáját. 

Mostantól azonban ennek vége. A NÚSZ rendszerét frissítették, amely november 3.-ától már a beolvasott rendszámokat nem csak naponta egyszer ellenőrzi, hanem egyes források szerint minden órában. Így mostmár akár a fizetős útszakaszra való ráhajtás után 1 perccel is bezsebelhetik a büntetést azok, akik elmulasztják az elektronikus vignetta megvásárlását.

Mostantól minden személygépkocsival, motorkerékpárral, kisbusszal vagy lakóautóval közlekedőnek az út megkezdésekor meg kell váltani az országos matricát, különben jön a kategóriájuknak megfelelő pótdíj fizetésére való felszólítás. A bírságok pedig kategóriánként a következők: személygépkocsit vagy motorkerékpárt használóknak első körben 14 875, ezt kövteően már 59 500 forint; a 3,5 tonnát meghaladó tömegű autóbuszok, lakóautók vagy utánfutót vontató személyautók esetében az első összeg 66 925, ami a befizetést elmulasztva 267 700 forintra nőhet. 

Annak ellenére, hogy az állam elve eddig is az volt, hogy mindenkinek jár a büntetés, aki akár 1 métert megtesz a fizetős szakaszokon, csak azok a “bliccelők” jártak pórul, akik belefutottak egy emberi munkával történő mobilcsoportos ellenőrzésbe. Igaz eddig a gyakorlat nem felelt meg az elvieknek, mostmár mindenkinek a pénztárcájába kell nyúlni még az útnakindulást megelőzően. Azzal kapcsolatban, hogy a következő évtől miként alakulnak az autópálya-használati díjak és bírságok még nem adtak ki hivatalos közleményt. 

Frissítés dátuma: 2014.11.21.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat