Lakásbiztosítás kampány 2024 »

Vadgázolás: így járjon el, ha megtörténik Önnel

A sötét környezet nagyon kedvez a gázolásos eseteknek, ezért érdemes fokozottan ügyelni az utakon és tájékozódni az esetleges vadgázolással járó teendőkről.

A vadgázolások száma évente 15 ezerre tehető, aminek a nagyobb része a hidegebb időszakban történik. Ez nem véletlen, hiszen ekkor egyre rövidebbé válnak a nappalok, és egyre hosszabbá az éjszakák.

Ebben a cikkben arról olvashat, mit érdemes tenni egy ilyen baleset esetén.

Először is: hívjon rendőrt!

Ez elsősorban azért fontos, hogy kártérítést tudjunk kapni a gázolás okozta károk után. Emellett a rendőrök hitelesen tudják dokumentálni a helyszínt, ezáltal ha bírósági tárgyalásra kerül sor, több bizonyíték lesz a kezében az elvégzett dokumentáció miatt.

Fontos, hogy ne hajtsunk el az autónkkal. Ugyanis ha elmegyünk a gázolás helyéről, akkor nem készül jegyzőkönyv. Enélkül nagyon nehezen bizonyítható egy másik fél felelőssége, ráadásul azt is kockáztatjuk, hogy végül nem is fizet a biztosítónk. Hiszen minél tovább halasztódik a bejelentés, annál kevesebb esély van arra, hogy kártérítést kapunk.

A rendőrök kihívásával azt is elkerüljük, hogy a vad teteme az úton hánykolódva még több balesetet okozzon az arra járó autósoknak. Ennek az az oka, hogy a rendőrök értesítik a vadásztársaságot, akik elviszik az elgázolt vadat a helyszínről.

Másoknak szigorúan tilos elvinni. Amennyiben valaki mégis így tesz, az lopásnak minősül, hiszen a vadállatok annak a vadásztársaságnak a tulajdonában vannak, aminek a fennhatósága alá tartozik az adott terület.

Ki fizeti meg a kárt?

Ez több mindentől függ.

Először is azt érdemes figyelembe venni, hogy érvényben volt-e vadveszély tábla az adott útszakaszon. Ha a válasz nem, akkor a vadásztársaságot terheli általában a felelősség. Ugyanis az ő feladatuk, hogy a hatáskörük alá tartozó utakon felhívják a figyelmet a vadveszélyre. Ha nem volt az úton érvényben lévő vadveszélyt jelző tábla, akkor nekik kell téríteni a kárt.

Viszont ha érvényben volt az adott útszakaszon vadveszélyt jelző tábla, akkor a legtöbb esetben a vezetőt terheli a felelősség. Hiszen ha a vezető áthágja a közlekedési szabályokat, akkor ő a hibás az adott vadgázolásban.

Azzal pedig, hogy a vezető elütött egy állatot, automatikusan megszegi a szabályokat.

Ugyanis a vadveszélyt jelző tábla nem ad meg betartandó sebességkorlátozást, hanem csak azt köti ki, hogy olyan lassan kell vezetni, hogy egy kiugró vad esetén meg tudjunk állni.

Ez abban az esetben is így van, ha a vad olyan rövid távolságból ugrott az autó elé, hogy az kormány mögött ülő akármilyen lassan is vezetett, elcsapta az állatot. Így ha vadveszélyt jelző táblát látunk, kiemelt figyelmet kell szentelni az útnak, hiszen a legtöbb esetben jogilag a vadgázolás a vezető felelőssége.

A biztosító ilyenkor fizet

Ha van olyan CASCO biztosítása a gázolónak, ami lefedi a vadgázolást is, emellett vadveszélyt jelző tábla érvényessége alatt lévő útszakaszon történt a baleset, akkor a biztosító általában fizet. Nemcsak az autó javíttatásának a költségeit állja, hanem az elgázolt vad eszmei értékét is megfizeti a vadásztársaságnak.

Válassza ki a legjobb CASCO biztosítási ajánlatot kalkulátorunk segítségével!

Többféle szempont szerint is tud számolni a CASCO kalkulátorunk segítségével. Legyen szó vadonatúj vagy használt autó biztosításáról, szerződési évforduló átkötéséről vagy díjnemfizetés miatti megszűnésről, a körülményekhez igazított ajánlatokat kaphat a Biztositok.hu kalkulátorával.

Vegye igénybe kalkulátorunkat, és kösse meg a legelőnyösebb CASCO biztosítást!

 

Bővíteni szeretné ismereteit a vezetéssel kapcsolatban? Akkor nézzen körül az „Autós tippek” kategóriában, ahol további hasznos cikkeket találhat az autó vezetés témakörében!

Frissítés dátuma: 2021.11.03.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat