Világ körüli út - 10 látványosság, amit nem szabad kihagyni 2. rész

Még mielőtt hozzákezdenél, olvasd el a cikksorozat első részét » 

6. Taj Mahal

Az indiai Agrában található, perzsa nyelven azt jelenti, hogy a “paloták koronája”. A 17. század közepén épült, elvileg egy mauzóleum, de valójában egy épületkomplexumról beszélünk. A legenda szerint II. Sáh Dzsahán a Jamuna folyó partjára épült Taj Mahalból egy másodikat akart készíttetni a folyó túloldalára fekete márványból, de a fiaival vívott háború miatt ez sosem valósulhatott meg.

7. Duomo di Milano

A Milánói Dóm az olasz gótika fémjelzett alkotása, a Szent Péter-bazilika után Olaszország második legnagyobb temploma. Hosszú időbe telt az építési folyamat, majdnem hatszáz évig tartott. A dóm méltán leghíresebb szobra Bertalan apostolt ábrázolja megnyúzva, amint lefejtett bőrét stólaként hordja magán. A szobor 1562-ben készült Marco d’Agrate kezei között.

8. Alcatraz Island

Az Alcatraz egy kis sziget a San Fransisco-öböl közepén. Funkciója időről időre változott. Volt világítótorony, katonai erődítmény, de börtön is. Ma múzeumként működik. Ismetséget mégis börtönként szerzett, mert falai között híres bűnözők raboskodtak. A legismertebb Al Capone, aki az 1930-as években négy és fél évet töltött itt, az összesen 11 év letöltendő fogságából, amit ki tudtak rá szabni.

9. Golden Gate híd

Az USA második leghosszabb függőhídja San Fransiscóban található. 1937 tavaszán adták át, ezt követően 27 évig volt a világ leghosszabb függőhídja. A Golden Gate híd San Fransisco emblémájává vált. Gyakran feltűnik az ott játszódó filmekben, mint például a Piszkos Harry vagy Star Trek, ill. Alfred Hitchcock egyes filmjeiben.

10. Országház

A magyar Országház - a világ harmadik legnagyobb parlamentje - Budapest szívében található. Az épületet 1894-ben kezdték építeni a kétkamarás országgyűlés számára, ezért teljesen szimmetrikus az elrendezése. A Szent Koronának és a paláston kívül a többi koronázási jelvénynek is az Országház ad otthont.

Frissítés dátuma: 2018.10.01.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat