A kavicsfelverődés okozta kárt ki fizeti meg?

A kövek és az aszfalthibák során előbukkanó, illetve az építőanyag szállítás során az út felületére potyogó kavicsok aránytalanul nagy anyagi károkat is okozhatnak a gépjárművünkben.

Az út szélén gyakran zúzott kő és kavics tölti ki a mélyedéseket és szélesíti ki az úttest felületét. Ez egyrészt jó, mert -ha nem túl nagy sebességgel hajtunk rá- bizonyos fokig stabil alapot ad a gumiabroncsnak, így az nem csúszik annyira, mintha a puszta sáron pörögne egyre mélyebbre. Azonban ezek a kövek és az aszfalthibák során előbukkanó, illetve az építőanyag szállítás során az út felületére potyogó kavicsok aránytalanul nagy anyagi károkat is okozhatnak a gépjárművünkben.

Ha kavicsfelverődés… ki fizet?

Ez egy fontos kérdés. Amíg nem jártunk hasonló cipőben, biztos nem ütjük be a keresőbe, hogy “kőfelverődés kgfb”, de nem is kell sokat autózni ahhoz, hogy belefussunk ebbe a tipikus helyzetbe. Azok, akik rendszeresen és/vagy sokat vezetnek, akár évente is kénytelenek szembenézni pl. a kőfelverődés motorháztető felületén előidézett mélyedéseivel és a nyomukban járó rozsdanyomokkal, de tipikusabb amikor a kavicsfelverődés javítás összege a szélvédőn okozott károkra terjed ki.

Ha más a hibás

Abban az esetben, ha az előttünk haladó gépjármű verte fel a kavicsot, az okozott kavicsfelverődés javítás ár minden esetben a másik gépjármű vezetőjét kell terhelje, akár szándékosan verte fel a kavicsot, akár véletlen. Bár a kavicsfelverődés kötelező biztosítás útján nehezen téríthető -mert sokszor a vétkes fél nem érzékeli az általa okozott kárt, és ezért nem akarja elismerni-, nem szabad annyiban hagyni a dolgot.

Ha mi vagyunk a hibásak

Hiába a másik autóról pattant a mi gépjárművünkre a kárt előidéző kavics, ha nem tartottuk be az előírt követési távolságot, a kavicsfelverődés javítás költsége a mi pénztárcánkat fogja terhelni.

Teljesen mindegy, hogy a kavicsfelverődés szélvédő felületén okozott kárt, vagy a kőfelverődés fényezés javítás munkaköltségeit varrja a nyakunkba, ha mi vagyunk a hibásak, csak az üvegkár biztosítás, a CASCO kőfelverődés esetén is fizető kiegészítő biztosítása az, ami biztosan téríti a kárunkat.

Kőfelverődés és kőfelverődés közt is van különbség

A kavicsfelverődés javítás motorháztető felületén általában nem bonyolult munka, mint ahogy általában a szélvédő javítás sem hatalmas anyagi áldozat, hiszen többnyire kisebb kavicsok okoznak sérüléseket.

Viszont a két esetben van egy óriási különbség. Míg a motorháztető kavicsfelverődés javítás nem életbevágó, inkább csak esztétikai hiba, addig a szélvédő kavicsfelverődés javítás ár az, amin nem szabad még véletlenül sem spórolni.

Miért olyan fontos a szélvédő javítás?

Nem is hinnénk talán, de ha nincs kavicsfelverődés elleni fólia a szélvédőn, meglepően könnyen sérül a szélvédő felülete. Bár egy kis karc vagy egy apró mélyedés nem tűnik hatalmas problémának, mindenképpen érdemes a kőfelverődés javítás árak felől érdeklődnünk, mivel ha homokba dugjuk a fejünket, és elhanyagoljuk a szélvédő állapotát, idővel jóval nagyobb anyagi áldozatot kell majd hoznunk, ráadásul veszélyeztetjük a saját életünket is.

Miért veszélyes a sérült szélvédő?

Mivel egy felületi sérülésből kiindulva könnyen repedés indulhat ki minden irányba, nem is sok idő után azzal szembesülhetünk, hogy már nem egy kis lyukat kellene bejavíttatni, hanem gyakorlatilag a teljes szélvédő cserére szorul, ami sokkal többe kerül… Egyszóval, a kavicsfelverődés műszaki vizsga szempontjából sem elhanyagolható - nem csupán esztétikai problémáról beszélünk.

Megéri a kavicsfelverődés javítás házilag, vagy inkább fóliáztassunk?

Tény, sokszor a kőfelverődés fólia segítségével csak úgy előzhető meg, ha megbízunk egy szakembert (azért is kerül olyan sokba a fóliáztatás). Cserébe viszont nyugodtak lehetünk, hogy a szélvédőn lévő fólia nem lesz könnyen karcos, mivel az erre a célra készülő fóliák jóval vastagabbak, mint a karosszáriára kerülő társaik. Nagy előnyük, hogy az esőcseppek sokkal gyorsabban csorognak le a felületükön, mint magán a szélvédőn, így jobb látási viszonyok közt vezethet az, aki felrakatja a speciális szélvédő fóliát.

Ha a kőfelverődés elleni fólia ár úgy érezzük, túl magas, mert nekünk nem ér meg 4-500 ezret a megelőzés, ráadásul van teljes CASCO, vagy kiegészítő kőfelverődés CASCO biztosításunk is (ami tk. szélvédőkár biztosítás), akkor nincs tennivalónk. Viszont ha nincs CASCO-nk, vagy nincs kedvünk/időnk a kötelező kártérítésére várni, de biztonságban szeretnénk lenni, jó felkészülten útnak indulni; egy kőfelverődés javító készlet már nem egy ökör ára, csupán pár ezer forintos kiadást jelent, és gyakorlatilag bárhol, bármikor használható.

A kőfelverődés javítás természetesen nem csak a szélvédőn kiemelt fontosságú. A műszaki vizsga kavicsfelverődés okozta apró sérülés miatt ugyan kicsi eséllyel lesz sikertelen, de semmiképp sem szabad félvállról venni, hiszen egy meggyengült karosszériaelem (mint például lökhárító, lámpa, A-oszlop) hamarabb amortizálódhat, ami pedig fokozatosan rontja a gépjármű forgalmi értékét is.

Műszaki előtt

A kőfelverődés műszaki vizsga előtt viszont azért lehet kellemetlen, mert ha viszonylag nagy a sérülés, és statikailag kiemelten fontos helyen van, kötelező szélvédőcserét és újabb műszaki vizsgát is vonhat maga után - egyik sem olcsó mulatság.

Kifizettethető a kőfelverődés kgfb-vel?

A szélvédőkár kötelező biztosítás terhére is elszámoltatható bizonyos esetekben, például, ha eleve kötöttünk kiegészítő szélvédő biztosítást a kötelező mellé.

Fontos tudni, hogy ha a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás keretében szeretnénk letudni a javítási költségeket, akkor nagyon jól bizonyítható kell legyen a károkozó felelőssége. A bizonyítás során nagy szolgálatunkra lehet az utastársunk vallomása, illetve egy nagy felbontású fedélzeti kamera, ami folyamatosan vette a forgalmat. Természetesen minden probléma esetén alaposan dokumentálni kell fényképekkel is a keletkezett kárt és környezetét, és a kötelező érvényesítéséhez elengedhetetlen, hogy ismerjük a másik autó rendszámát, típusát, továbbá szükséges a baleseti bejelentő lap kitöltése is.

Mivel veszélyes üzemnek minősül a vezetés, így az okozott kárért az üzemeltető felel, azaz a forgalmiban feltüntetett személy. Ha a másik vezető nem akarja elismerni a felelősségét, érdemes rendőrt hívni.

Lényeges, hogy minél hamarabb jelentsük a káreseményt a biztosító felé! Ha a biztosító mégis elutasítaná a kárrendezési kérelmünket, bíróságra is vihetjük az ügyet.

Frissítés dátuma: 2022.09.19.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat