Kéz- és lábtörést! - kívánjuk, de nem komolyan

Inkább nem kéz- és lábtörést kívánunk, hanem jó utasbiztosítást, mivel elég gyakoriak a síbalesetek. A MABISZ szerint is sok költségtől kímélheti meg magát az, aki óvatos és előrelátó.

Ha hó, akkor síelés!

Sítalpakat felcsatolni, irány az Alpok és a Tátra!

Akár egy napra átruccanni is nagyon megéri a szomszédba egy kicsit kiélvezni a hó adta örömöket. Azonban sajnos a MABISZ adatai szerint a többség azt hiszi, hogy egy nap alatt, illetve pont vele nem történhet baj...

Az a fránya statisztika...

Hiába szerencsés a 600 ezer magyar síelők többsége, ha mi pont abban a pár százalékban vagyunk, akit baj ér síelés közben...

Mire elég az európai egészségbiztosítási kártya?

Az európai egészségbiztosítási kártyával csak olyan szolgáltatóknál lehet igénybe venni az egészségügyi ellátást, amelyek állami tulajdonúak, vagy az állammal szerződésben állnak.

Mivel nem feltétlen van a közelben állami tulajdonú egészségügyi intézmény - és az sem biztos, hogy el tudnál látni a sérültet -, így egyáltalán nem mindegy, van-e érvényes utasbiztosítása a páciensnek. Nem állami egészségügyi intézmény esetén ugyanis a páciensen hajtják be az ellátás költségeit, ha a biztosítás nem nyújt arra fedezetet.

Az olaszok szigorítottak

Nem véletlen, hogy az olasz síterepeken 2022. január 1-től kötelező a síelők számára a felelősségbiztosítás; ha valaki ezt el akarja bliccelni, akkor akár 150 eurós bírságra is számíthat.

Nem minden utasbiztosítás egyforma

A Mabisz szerint érdemes végiggondolni, hogy mire szeretne valaki fedezetet biztosítani; pl.:

  • karantén
  • pluszkiadások
  • repülőjegy átfoglalás költségei
  • útlemondási elem

Elrettentő példák

  • Egy Franciaországban nyílt combcsonttörést szenvedett síelő helikopteres mentése, műtétjei, mentőautós hazaszállítása 2,5-3 millió forintba fáj.
  • Egy vesesérülésekkel járó ausztriai esés klinikai ellátása és az intenzíven történő lábadozás, valamint a mentős hazaszállítás 2-3 millió forintra rúg.
  • Egy franciaországi csuklótörés ellátása, valamint a síbérlet fel nem használt részének a térítése is 135 ezer forintba kerül, ami nem olyan nagy összeg, de nem feltétlen vágyik erre a plusz kiadásra a sérült síelő.

Bárhová is induljon, kezdje el időben a szervezni a külföldi újtát - és az utasbiztosításról se feledkezzen meg!

Forrás: MTI

Frissítés dátuma: 2022.01.31.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat