Lakásbiztosítás kampány 2024 »

Kötelező biztosítás-váltás 2019 - 1. rész

Novemberben eljön az idei évben is a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás váltásának ideje azok számára, akiknek az évfordulójuk január 1-jén van.

Január 1-es évfordulós váltásra annak van lehetősége aki 2010. január 1-e előtt vásárolta az autóját, tehát már kb. 8-9 éve megvan az autója. Ha Ön vett azóta (2010. január 1. után) egy másik autót, akkor annak az autónak a biztosítási évfordulója pontosan a vásárlás időpontjában lesz minden évben, mivel a vásárlás napján már kötelező biztosítással kell rendelkezni az adott autónak. Például, ha Ön 2017. szeptember 8-án vett egy új kocsit és aznap jogszerűen kötött biztosítást, akkor annak az autónak a biztosítási évfordulója minden évben szeptember 8-án lesz. 

Ezekből kiindulva jól látszik, ha van egy régi január 1-es évfordulós autója és egy újabb "évközi évfordulós", mondjuk szeptember 8-as autója, akkor nem lehet január 1-re váltani mindkét autó esetében, csak mert olcsóbbak lennének a díjak, hiszen ezt a hatályos jogszabályok tiltják. Ilyenkor célszerű fejben tartani, hogy kettő különböző időpontban lehet váltani, és hogy mik azok az időpontok. 


Ha valakinek több autója van, és képtelen megjegyezni az évforduló dátumokat, akkor sem kell kétségbe esni, mert a biztosító társaságoknak kötelességük 50 nappal az évforduló előtt tájékoztatni őket a következő biztosítási időszakra esedékes díj összegéről. Ezt küldhetik postán vagy e-mailben is. Ha e-kommunikációs kedvezménnyel kötött korábban biztosítást, akkor minden bizonnyal e-mailben kapja.

Az is fontos, hogy ugyanannál a biztosítónál változatlan feltételek mellett nem éri meg újrakötni a szerződését, mert jogszabály szerint nem lehet kedvezőbb újrakötve. Ha például az Unionnál van jelenleg, és a tavalyi díjával összehasonlítva újrakötve az Unionnál kedvezőbb díjat lát, akkor ne kösse meg, hanem kérdezze meg a biztosítójától a folytatólagos díját (ha még nem kapta meg az index levelet), mert biztosan nem lehet kedvezőbb, ha hozzájuk köti újra. Az egyetlen kivétel, ha valamilyen plusz kedvezményre lesz jogosult a szerződő fél. (Például született egy gyermeke és erre kedvezményt kaphat.)

 

Folytatás - 2. rész


Frissítés dátuma: 2018.11.05.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat