Lakásbiztosítás kampány 2024 »

Téli kontra nyári gumi - Miben különböznek?

Habár Magyarországon nem kötelező az évszaknak megfelelő gumi viselése, és sokan még mindig pénzkidobásnak tartják, érdemes megtudni, miért is olyan veszélyes, ha nem a megfelelő gumit használjuk.

Hazánkban sajnos még sokan nem tartják evidensnek, hogy a hideg idő közeledtével téli gumira, majd az idő javulása esetén nyári gumira váltanak, pedig ezzel számos baleset megelőzhető lenne.

De nézzük is meg, miben is különböznek ennyire!

A téli és a nyári gumi közötti egyik legfontosabb különbség, hogy másfajta gumikeverékből készültek. A nyári gumi sokkal keményebb, hiszen 35 fokos hőség esetén az aszfalt akár az 50-60 fokot is elérheti, a guminak pedig ellenállónak kell lennie ezzel szemben. A téli gumi erre nem képes, hiszen ilyen magas hőmérséklet esetén megolvad, eldeformálódik, ami rendkívül balesetveszélyes.

Nem kevésbé veszélyes azonban a nyári gumi téli használta. A téli gumi anyaga sokkal lágyabb, így a hideg időben sem keményedik meg, ezáltal megfelelő tapadást nyújt. Ezt a nyári gumi nem tudja biztosítani, sőt a leghidegebb időkben akár a teljes tapadást is elveszítheti, ami szörnyű következményekkel járhat.

A másik fontos szabad szemmel is látható különbség a gumik mintázata. A téli gumi sokkal robosztusabb, mélyebb mintákkal rendelkezik. Ennek oka, hogy ezáltal tud a gumi mintegy belekapaszkodi a havas felületbe, hogy ezzel erősítse a tapadást. Emellett a szélesebb mintaárok a vízelvezetést is segíti. Ezzel szemben a nyári gumi a mintázatának köszönhetően sokkal telítettebb, így még a teljesen száraz úton is kiváló tapadást biztosít. 

Mikor kell lecserélni? 

Mivel Magyarországon nem kötelező az évszaknak megfelelő gumi használata, így azt hogy mikor váltunk téliről nyárira, majd fordítva nem a naptár, hanem az időjárás határozza meg. Ez esetben a vízválasztó a 7°C, ugyanis efölött a nyári gumit, ez alatt pedig a téli gumit ajánlott használni.

Ha külföldre utazik, akkor azonban érdemes tájékozódni ezzel kapcsolatban, hiszen az EU számos országában kötelező egy meghatározott időszakban a téli gumi használata, és ez az időszak országonként eltérő lehet. Míg például Olaszországban már október 15-től egészen április 15-ig kötelező, addig Szlovéniában például csak november 15. és március 15. között előírt a téli gumi használata.

Még megfelelő elővigyázatosság mellett is számos autóbaleset történik, így tegyünk meg mindent magunk és gépjárművünk védelmének érdekében. Ennek egyik alappillére az évszaknak megfelelő gumi használat, emellett pedig kössön gépjárművére CASCO-biztosítást.

Frissítés dátuma: 2020.02.07.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat