Drágább a kötelező biztosítási díj év közben, viszont a Casco idei díja sokkal kedvezőbb

Közel 70 %-kal magasabb az átlagdíja az év közben megkötött kötelező gépjármű felelősség-biztosítások (kgfb) díjának.

Tapasztalatok szerint a K&H és az Astra Biztosítókat választják legtöbben évközi szerződések megkötésénél, őket követi az Allianz és a Köbe.  

Az évközi áremelkedés oka viszont nem a biztosítók díjemelése. A kgfb-tarifák továbbra is egész évre szólnak, és az év végi kampányra külön kedvezményt csak elvétve kínáltak a piaci szereplők. 

További ok az átlagdíj emelkedésére, hogy az évközi időszakban jelentősen megnő azok aránya, akik A0 kategóriában kötik meg biztosításukat. Sok ügyfél számára nem egyértelmű, hogy a bónuszfokozat nem a gépjárműhöz, hanem annak üzembentartójához kapcsolódik. Vagyis azonos üzembentartó esetén a gépjármű cseréjével megmarad a bónuszbesorolás. (Kivételt jelent, ha a meglévő gépjármű mellett párhuzamosan üzemeltetünk egy másikat, abban az esetben ugyanis a bónuszbesorolás az üzembentartótól függetlenül valóban A0-ról indul.)  

Fontos tudni, hogy miközben évfordulós váltáskor a biztosítók minden esetben ellenőrzik a bónuszbesorolás helyességét, a gépjárművásárlás miatt kötött kötelező biztosítás esetében nem kötelesek lekérni a kártörténeti adatokat. Vagyis ilyenkor az ügyfélnek kell odafigyelnie, hogy ne érje kár helytelen bónuszfokozat megjelölése miatt.

A kötelező biztosítási díj ugyan valóban drágább év közben, viszont a casco díjai idén kedvezőbbek, ezért érdemes tájékozódni a váltás lehetőségéről.  

Számtalan finanszírozott gépjármű tulajdonosa úgy gondolja, hogy a futamidő lejártáig nem módosíthat a vásárláskor megkötött casco-szerződésén. Ezzel szemben lehetőség van évfordulóra biztosítót váltania lényegesen kedvezőbb díjjal. 

A januárban cascót váltók átlagdíja kevesebb, mint évi 70.000 Ft. Ez a fele a néhány évvel ezelőtti kb. 130.000 Ft átlagtarifának, mely a tavalyi kötelező biztosítási szezonban felélénkült árverseny következménye.

A kötelező biztosítási kampány nyertesei között is akadnak olyanok, akik új ügyfeleiket célozzák olcsóbb casco ajánlataikkal. A kötelező és a casco biztosítások együttkötésének terjedése jelentős szerepet játszik az évek óta tartó áresésben. Ha az autósok mindkét szerződést egy időben, egy helyen kötötték, a biztosítók 10-30 százalékos kedvezményeket nyújtottak már a múlt év végén is.



Frissítés dátuma: 2011.10.03.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat