Poggyászbiztosítás kisokos

Bár már itthon leáldozóban van a jó idő, a szeptemberi utószezonban mégis sokan indulnak el nyaralásra.

Az utasbiztosításhoz tartozó poggyászbiztosítás ha nem is vesz le jelentős terhet a biztosított válláról (hiszen az elveszett csomag tartalmát nem tudja azonnal pótolni még a biztosító sem), viszont számos anyagi költségtől mentheti meg a későbbiek folyamán.

Mikor fizet a biztosító?

Mielőtt még belevágnánk, fontos megemlíteni, hogy már az elindulás előtt szükséges gondoskodnunk a megfelelő biztosításról. Külföldről sajnos már nem lehetséges utasbiztosítást kötni, a káreset megtörténtekor pláne nem. Már jóval a nyaralás előtt lépjen érvénybe a „jobb félni, mint megijedni” szabálya: kössünk biztosítást, mert különben pórul járhatunk.

A biztosítók ajánlatainak átolvasása előtt még jó alaposan gondoljuk át, miket vinnénk magunkkal az utazásra. A biztosítók más-más díjszabást alkalmaznak a nagyobb értékű tárgyak után történő kárpótlásra, így nem árt megfontolni, hogy érdemes-e még a második laptopot is elvinnünk a nyaralásra.

 

 

Fontos kihangsúlyozni, hogy csupán a biztosító által meghatározott káresetekre érvényes a megkötött biztosítás, amelyekről a biztosítási csomagunkhoz tartozó terméktájékoztatóban olvashatunk. Tehát ha az eset nem a szerződésben/ajánlatban leírtak szerint történik, sajnos nem jutunk a pénzünkhöz. 

A biztosító csupán abban az esetben téríti meg az adott kárt, ha a követelményeknek megfelelően igazoljuk a biztosítási eseményt. Az assistance azonnali értesítése mellett fontos számukra még a káresemény megtörténte és bejelentése közötti időtartam, rendőrségi bejelentés/jegyzőkönyv bemutatása eltulajdonítás esetén. Ezekről a feltételekről bővebben az adott biztosító tájékoztatójában olvashatunk.

Mikor nem fizet a biztosító?

Amennyiben nem történt kár, vagy minden olyan esetben, amikor nem felel meg a biztosító feltételeinek a káresemény (például: ha a biztosított maga okozta a káreseményt).

Jelentős összegtől búcsúzhat el az is, aki a kár bekövetkezése után nem jelzi meghatározott időn belül a biztosító assistence szolgálatánál a biztosítási eseményt.

 

 

Rengeteg olyan tárgyat nem fedez a poggyászbiztosítás, amiről alapvetően azt gondolnánk, hogy igen. Például több utasbiztosítás nem tartalmazza például a laptopok, táblagépek biztosítását, csak hogy néhány példát említsünk. Ahogy azt előzőleg is olvashattuk, szükséges utánanéznünk, mit foglal ténylegesen magába a biztosítás.

Általában a következő tárgyi kizárások szoktak előfordulni egy alap utasbiztosítási csomagban:

  • ékszerek, nemesfém felhasználásával készült vagyontárgyak, művészeti tárgyak, gyűjtemények, nemes szőrmék, bélyegek, fegyverek és lőszerek, kulcsok
  • élelmiszerek, dohány- és italárukkészpénz,
  • készpénzkímélő fizetőeszközök, értékpapír, utalványok, bérletek, menetjegy, egyéb okmányok
  • közúti járművek, gépjárművek
  • biztosítási tartam ideje alatt külföldön vásárolt vagyontárgyak
  • munkavégzés céljára szolgáló eszközök és vagyontárgyak 
  • sportfelszerelés
  • műszaki cikkek és tartozékai (itt lehetnek kivételek)
  • hangszerek

Valamint a biztosítók kiemelten figyelnek a káresemény vizsgálatakor az alábbi esetek bekövetkezésének körülményeire:

  • őrizetlenül hagyás miatt bekövetkező eltulajdonítás, sérülés
  • elvesztés, elhagyás vagy otthagyás miatt bekövetkező eltulajdonítás, elejtés miatt bekövetkező sérülés
  • lezárt helyiségből történő lopás, ha a jogtalan behatolás nem bizonyított és a vagyontárgyak nyomtalanul tűntek el
  • gépjármű utas- vagy csomagteréből történő eltulajdonítás
  • vászontetővel lezárt gépjármű utasteréből, illetve belső terében kiképzett, fedéllel lezárt tároló rekeszéből történő eltulajdonítás
  • pánttal lezárható tetőcsomagtartóból vagy utánfutóból történő eltulajdonítás
  • vízi jármű utas- vagy csomagteréből történő eltulajdonítás
  • fuvarozásra átvett útipoggyász sérülése, hiányos kiszolgáltatása
  • szállításra átvett csomag ki nem szolgáltatása, ha a szállítótársaság a felelősségét nem ismeri el
  • műszaki cikk eltulajdonítása, amennyiben a műszaki cikket szállításra átvett csomagból tulajdonították el

 


Mindig legyen szem előtt a csomagunk! Emlékezzünk: az őrizetlenül hagyás miatt bekövetkező elvesztést a biztosító nem fizeti ki.

 

Általában nagyobb összeg ellenében a biztosító nagyobb felelősséget vállal a bekövetkezett biztosítási eseményért, illetve a befizetendő díjjal arányosan a biztosított káresemények száma is növekedhet. Vegyük azonban figyelembe, hogy a fenti pontok azokat a eseményeket, illetve tárgyak eltulajdonítását írják le, amelyek esetén előfordulhat, hogy a biztosító nem téríti meg kárunkat. 

Előfordulhat továbbá az is, hogy a bőrönd nem egy fillérbe került, de a biztosító mégis csak a tartalmát fizeti ki – jogosan. Az elnevezés csalóka, hiszen legtöbb esetben maga a poggyász nem kerül biztosításra. Tehát mielőtt kártérítést igényelnénk az utazótáskára is, nézzük meg, hogy valóban kötöttünk-e rá biztosítást.

Nyaralás-telelés tervezése esetén ha az ördögnek nem is, magunknak tartozunk az utasbiztosítás árával: ne habozzunk megkötni!

Frissítés dátuma: 2018.10.01.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat