EU-s TAJ vagy utasbiztosítás?

Miért fontos, hogy az utasbiztosítás mellé EEK-t is csináltassunk, és vice versa?

Sokan úgy gondolják, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya és az utasbiztosítás szinte teljes mértékben üti egymást, tehát ha egy közülük megvan, az már bőven elég egy laza kiránduláshoz vagy éppen a szimpla városnézéshez. És bár valóban vannak átfedések az ezek által biztosított szolgáltatások között, a különbség is sok. Nézzük meg ezeket!

A legfőbb eltérés - ami már a név miatt is árulkodó -, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya (rövidítve: EEK) csak az EU tagállamokban, illetve Svájcban és Szerbiában (itt csupán sürgősségi ellátásokra) vehető igénybe, amíg az utasbiztosítás a világ szinte bármely országába megköthető (természetesen itt is előfordulhat néhány kivétel).


kép forrása: elteonline.hu

Az EEK esetében a két állam által megállapított egészség- és társadalombiztosítási intézmények végzik az ellátást. Mivel azonban a tagállamok esetében nem egységes, milyen szolgáltatásokra vonatkozik a társadalombiztosítás, így érdemes utánanézni az utazás előtt, hogy adott ország(ok)ban mely kezeléseket lehet a kártyával igénybe venni.

Az utasbiztosítás az EEK-val szemben a biztosítási összeggel, valamint az asszisztencia szolgálattal (pl. tolmácsolás, intézkedés vészhelyzet esetén stb.) jelent többletet, ami nagyobb kórházi hercehurca esetén igazán meg tudja könnyíteni a dolgok menetét. Itt ráadásul a biztosítóval leszerződött magánorvosok is rendelkezésünkre állnak, ha megtörtént a baj.

Tehát ha csak egy laza városnéző túrán veszünk részt az EU egyik tagállamában, nagy valószínűséggel - ha nem vagyunk nagyon kétballábasok - bőven elegendő lenne az EEK, természetesen csak ha az egészségbiztosítási részét nézzük (és figyelmen kívül hagyjuk az utasbiztosítás további részeit). Ha tehát az Alpok hegycsúcsait tervezzük megmászni, vagy egy hétvégi túrát terveztünk be, erősen ajánlottá válik az utasbiztosítás. Ha pedig nem EU-s országról van szó, akkor főleg.

Mindenek előtt fontos, hogy alaposan tekintsük át a biztosítók által kívánt termékeket, pl. pontosan milyen szolgáltatásokat kínálnak stb. A vásárolt csomagtól függ, milyen mértékű támogatást kapunk egy-egy baleset után, röviden: minél többe kerül a biztosítás, annyival nagyobb a biztosítottság mértéke és baleset/betegség után járó összeg.

Az EEK szükségességét bizonyítja, hogy a biztosítók a kórházi napi térítést csupán a kártya megléte ellenében fizetik ki. Bár ez az összeg kevésbé jelentős egy-egy nagyobb szolgáltatáshoz képest, több hetes lábadozás esetén már százezreket vehet le a vállunkról.

Az utasbiztosítás az egészségügyi segítségnyújtáson és baleseti biztosításon kívül még általában tartalmaz jogvédelmi, poggyász-, kár-, és felelősségbiztosítást, illetve az utazási segítségnyújtás szolgáltatását.

Európai Egészségbiztosítási Kártyát a kormányhivatalokban igényelheti és kaphatja meg néhány perc alatt, utasbiztosítását pedig weboldalunkon a lent található kalkulátor segítségével köthetni meg - otthonról is, szintén pillanatok alatt.

Frissítés dátuma: 2019.06.27.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat