Mi az a staycation?

Legyen tél vagy nyár, új helyeket felfedezni mindig élvezet. De ki mondta, hogy ehhez feltétlenül utazni kell?

A staycation kis hazánkban kevésbé népszerű kifejezés, ennek ellenére igen sokan űzik világszerte – és itthon is. A következőekben megnézzük, mit is jelent pontosan.

A staycation magyarul akár otthoni vakációnak is fordítható: alacsony költségvetésű telelés-nyaralás, amihez nem szükséges más, csak mi magunk és helyismeretünk. Rövidebben: kirándulás saját településünkön, esetleg szűkebb környékén.

A staycation szó jelentése: a stay (maradni) és vacation (vakáció) összetétele, leginkább talán az “otthoni nyaralás/pihenés” adja át angol megfelelőjének lényegét. A staycation kimeríti az összes szabadidős és nyaralási tevékenység fogalmát.


forrás: fprint.net

Jó, jó – mondhatjuk –, de én már mindent ismerek a városban, nem tud nekem senki újat mutatni. Biztosan?

Legyen az egy múzeum, templom, könyvtár, étterem, cukrászda stb., ami mellett talán minden nap elmegy, mégsem látogatta meg eddig. A park, a várost kettészelő kis patak – mind olyan, ami mellett csak elsétálunk, látványukat nem élvezzük ki a hétköznapokban.

A staycation esetében a kulcsszó a felfedezés, az újdonságok kipróbálása. Szedje csokorba azokat a helyeket, ahova szívesen betérne. Gyönyörködjön a településen található természeti kincsekben. A lehetőségek száma szinte korlátlan.

De újdonságokat nem csak városában, hanem saját otthonában is kipróbálhat. Száműzze a jól megszokott számítógépezést, tévénézést, telefonnyomkodást (legalább) egy napra, és csináljon valami olyat, amit eddig nem tett. Vegyen kezébe egy könyvet; főzzön egy újfajta ételt; próbálja ki a jógát, ha eddig nem volt alkalma rá – hogy csak néhány ötletet említsünk a sok közül.

A lényeg, hogy bár otthon van, ne a mindennapi rutint folytassa le.

Ne akadályozza meg a pénzhiány, több százezret felemésztő utazás nélkül is pont ugyanolyan jól érezheti magát saját környezetében, mint Párizsban az Eiffel-torony tetején. Ráadásul egy kis változás sosem árt, sőt még jótékony hatással is lehet életére.

Az alternatív utazásokról szóló további információkért olvassa el alábbi cikkeinket:

Frissítés dátuma: 2021.03.19.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat